Je dobré užívat vitaminové doplňky v průběhu těhotenství? Jaké preparáty vybrat? A budu mít kvůli užívání velké dítě? To vše se dočtete v našem článku

Užívání vitaminů v těhotenství není povinností, ale je to vhodné zvláště u žen, které nemají z nějakého důvodu dostupný příjem vyvážené bohaté stravy. Jsou to ale pouze doplňky a nenahrazují pestrý jídelníček.

Jaké vitaminy jsou nejvhodnější?

Na trhu je celá řada speciálních výrobků určených pro užívání v těhotenství. Vždy byste měla informovat svého lékaře, že jste se rozhodla vitaminy užívat. Důležité je vždy zvolit ty produkty, které jsou určeny pro právě probíhající trimestr. Neměla byste užívat vitaminy, které nejsou speciálně určeny pro těhotné ženy kvůli jejich odlišnému složení.

Když budu užívat vitaminy, budu mít velké dítě?

To je jedna z nejrozšířenějších pověr, která odrazuje ženy od vitaminových doplňků. Největší vliv na nadměrnou velikost dítěte má zvýšená tvorba tukových buněk, které vznikají u maminek, které se soustavně během těhotenství přejídají, a jejich váhový přírůstek je nadměrný.  Vitaminy především skupiny A, E a D opravdu zvyšují množení samotných buněk, ale celkovou hmotnost dítěte příliš neovlivňují, uvádí se cca 250 g. Nemusíte se tedy bát, že užíváním vitaminů se vám automaticky narodí větší dítě. Celkový zdravý životní styl s pestrým jídelníčkem a dostatkem pohybové aktivity je základem bezproblémového těhotenství a přiměřeného váhového přírůstku u maminky i dítěte.