Mnoho nastávajících maminek se nás ptá, zda si mohou dát v těhotenství víno nebo pivo, třeba jen v malých dávkách. Je obtížné určit, jaká dávka alkoholu v těhotenství je 'bezpečná', takže se alkoholu raději vyhněte úplně.

Pokud máte v oblibě alkohol, pak těhotenství pro vás v tomto ohledu nebude ideálním životním obdobím. Alkoholu byste se měla rozhodně vzdát. Přečtěte si, proč je pití alkoholu v průběhu těhotenství nevhodné.

Mnoho nastávajících maminek se nás ptá na to, zda je možné a bezpečné konzumovat v těhotenství alkohol, třeba jen v malých dávkách. Je obtížné určit, jaká dávka alkoholu je „bezpečná“, proto doporučuji, že byste se alkoholu měla až do doby narození vašeho děťátka vyhnout úplně.

Co se stane, když v těhotenství pije žena alkohol?

Je dobré mít na paměti, že bezpečná dávka alkoholu v těhotenství neexistuje. Alkohol je považován za teratogen, což je látka, která může zapříčinit vznik vrozených vývojových vad, nebo značně zvyšuje riziko postižení těmito vadami. Je tedy vědecky dokázáno, že konzumace alkoholu v těhotenství je pro vývoj dítěte nebezpečná.

Spotřebovaný alkohol se k vašemu děťátku dostává prostřednictvím placenty velmi rychle. Protože dítě nemá stejné mechanismy k odbourání alkoholu jako vy, není pro něj jednoduché se získaného alkoholu v jeho oběhu zbavit. 


Důsledky dlouhodobého pití alkoholu v těhotenství

Důsledky konzumace alkoholu na dítě jsou známy jako fetální alkoholový syndrom – FAS.  Nejrizikovějším obdobím je prvních pár týdnů po početí, kdy často žena o svém těhotenství ani neví. V tomto období se ale uplatňuje pravidlo všechno nebo nic. Pokud tedy došlo k otěhotnění po vydařeném večírku, nejsou obavy většinou na místě.  Alkohol ale působí toxicky po celou dobu těhotenství, proto by těhotné ženy neměly alkohol užívat vůbec.  Fetální alkoholový syndrom má řadu projevů, mezi ty nejvýznamnější patří porucha růstu dítěte, typické postižení až deformace obličeje s plochou střední části, různý stupeň mentálního postižení, poruchy chování, učení, soustředění, vrozené srdeční i jiné vady.

 

Pití alkoholu v rané fázi těhotenství

Jak už jsem zmínila výše, v raných stádiích těhotenství platí pravidlo vše nebo nic. Znamená, že pokud bude vliv vypitého množství alkoholu na plod tak veliký, že by dítě mělo tak výrazné postižení, že by nemuselo přežít, dojde často k samovolnému potratu. Pokud se těhotenství nadále vyvíjí zcela normálně, pak bude dítě s velkou pravděpodobností v pořádku. Platí ale nadále, že ihned, jak zjistíte, že jste těhotná, měla byste se alkoholu po dobu těhotenství vyvarovat, stejně tak, pokud těhotenství plánuje. Pro kojící maminky jsou pravidla obdobná, alkohol totiž neprochází pouze placentou, ale přechází i do mateřského mléka.

Existuje bezpečná dávka alkoholu?

Ne, bezpečná dávka alkoholu pro těhotné není stanovena. Alkohol se považuje za teratogenní, zvyšuje tedy riziko, nebo přímo způsobuje vrozené vývojové vady. Není proto možné bezpečnou dávku vysledovat.

 

Co si můžete dát místo alkoholu?

Je možné konzumovat nealkoholické nápoje, jen pozor například na nealkoholická piva, která alkohol obsahují v minimálním množství, to se ale načítá s počtem vypitých lahví.

Nechcete na sobě nechat těhotenství znát a jdete na večírek? Jděte do určené restaurace či baru dřív a domluvte se s číšníkem, aby vám při objednávce koktejlu přinesl vždy jeho nealkoholickou verzi. Objedná-li vám někdo pivo, ať automaticky přinese nealkoholické pivo dopěněné pěnou normální. Obsluhu bude vaše interní spiklenství určitě bude bavit!

Vyzkoušejte recepty na nealkoholické koktejly pro těhotné, které pro vás připravily Lucka & Miri, naše odbornice na lahodnou výživu pro děti a těhotné.