Jak se může ovulace projevovat a jak známek ovulace využít k plánování otěhotnění?

Ovulace znamená uvolnění zralého vajíčka z vaječníku do vejcovodu. Uvolněné vajíčko je schopno oplodnění cca 24 hodin. Většinou se uvolňuje pouze jedno, vzácně i dvě. Ovulace je nezbytná pro bezproblémové otěhotnění.

Jak se může ovulace projevit?

 Ovulace nastává zhruba v polovině menstruačního cyklu. Protože u každé ženy je délka cyklu různá, pak i den ovulace není vždy stejný. Ovulace nastává vlivem změny hladiny hormonů. Stejně tak se vlivem hormonů mění bazální teplota lidského těla, čehož se využívá při zjišťování plodných dnů. Teplota se při ovulaci zvyšuje a přetrvává zvýšená v druhé polovině cyklu cca 10-16 dní. Bazální teplota se měří ráno po probuzení, v pochvě, konečníku nebo ústech vždy stejným teploměrem.

U některých žen se vlivem změny hormonálních hladin může zhruba v polovině cyklu objevit mírné špinění či lehké krvácení. Většinou nepředstavuje závažný problém a dá se zmírnit léky, ale je dobré o tom informovat svého ošetřujícího lékaře.

Stejně tak se může objevit bolest v podbřišku, která většinou dobře reaguje na běžně dostupné léky od bolesti. O každé bolesti v podbřišku by ale měl být váš gynekolog informován.

V průběhu ovulace se také mění cervikální hlen, stává se bělavější, řidší a je více elastický. S tím je dobré počítat, zvláště pokud trpíte na výtoky různého charakteru.

Jak využít známek ovulace k plánování otěhotnění

 Ovulace- uvolnění vajíčka z vaječníku je nezbytností k otěhotnění. Výše uvedené známky ovulace nám pomohou odlišit tzv. plodné dny. Jsou to dny, kdy je tělo nejlépe připraveno k oplodnění vajíčka. Největší pravděpodobnost otěhotnění je cca od tří dnů před předpokládanou ovulací. Po ovulaci ji vajíčko schopné být oplozeno cca 24 hodin.

Nic však není absolutní, proto je veliká individuální odlišnost. Pro mapování plodných dnů lze také využít ovulační testy, o kterých si můžete přečíst v našem dalším článku.