Nutriční nároky batolat se liší od potřeb dospělých, proto byste měla tyto odlišnosti brát v úvahu, když plánujete jídělníček svého děťátka.

Strava batolete by neměla obsahovat velké množství soli, cukru a vlákniny. Vaše děťátko také potřebuje dostatek energie a živin, s jejichž pomocí zvládne růst a vývoj a ještě mu zbyde dost na všechno to objevování. Abyste mu zajistila dostatek energie, měla by být batolecí strava bohatší na tuky než strava dospělých.

Vývoj batolete

Protože se vaše děťátko pomalu mění z kojence na batole, čeká ho období rychlého růstu a vývoje, jak fyzického, tak psychického. Jeho mozek se také chystá na zvládnutí chůze a mluvení. Abyste co nejlépe podpořila jeho zdravý růst, podávejte mu pestrou vyváženou stravu.

Množství cukru a soli v batolecím věku se od dospělé stravy velmi liší

Cukr a sůl - batolata by měla přijmout méně než 2 g soli denně, což je třetina doporučeného maximálního množství u dospělých! Proto se raději vyhněte přisolování dětského jídla. Některá dospělácká jídla nejsou pro batolata vhodná, protože obsahují  moc soli nebo cukru. Potraviny, které obsahují přírodní cukr jako ovoce, zelenina nebo batolecí mléko jsou v pořádku.

Velikost porcí - batolata mají malé bříško a žaludek až 6x menší než vy. Proto potřebují jíst častěji a co se týče energie také vydatnější jídla. Abyste dodala tělu svého děťátka správný poměr živin a energie, mělo by dostat tři hlavní vyvážená jídla denně a několik vydatných svačinek mezi těmito jídly.

Nároky na energii a živiny - batolata nejsou zmenšené kopie dospělých, proto by měla být jejich strava relativně bohatá na tuky, ale chudá na vlákninu. I když je vláknina jinak velmi zdraví prospěšná věc, hodně nasytí a batole ji nedokáže ještě dost dobře strávit – nezíská z ní  všechny živiny a energii, které potřebuje. Různé potraviny obsahují různé živiny, proto by vaše dítě mělo jíst pestrou stravu, která mu zaručí zdravý růst a vývoj.

Batolecí mléko  - v jídelníčku batolete je stále ještě nenahraditelné svým obsahem živin. Mělo by ho vypít 300 - 500 ml denně. Mléko pro batolata má na rozdíl od toho kravského upravený obsah bílkovin a minerálů tak, aby nezatěžovalo dosud nezralé ledviny batolete a zaručilo mu správný růst a vývoj. Díky batolecímu mléku získá vaše děťátko 100 % doporučené denní dávky železa důležité pro normální vývoj mozku. 

Co si tedy představit pod pojmem vyvážená strava pro batole?

Sacharidy

Například chléb, kaše, brambory, rýže nebo těstoviny. Z pečiva upřednostněte bílé pečivo. Celozrnné pečivo obsahuje příliš mnoho vlákniny a je tak pro dítě obtížněji  stravitelné. Sacharidovou přílohu by mělo batole dostávat ke každému jídlu.

Ovoce a zelenina

Například mrkev, jablka, hrušky, banány, borůvky, květák, cuketu, brokolici, špenát či rajčata. Pokuste se dítěti podávat co největší možné množství zeleniny a ovoce všech možných druhů, protože v každý druh obsahuje jiné živiny a další důležité látky.

Mléko, sýry a jogurty

Mléko by mělo být každodenní součástí jídelníčku, neměla byste však zapomínat i na jiné výrobky bohaté na vápník. Batoleti můžete nabídnout polotučný bílý jogurt nebo malou porci tvarohu, malé množství tvrdého sýra. Denně by mělo batole sníst tři porce mléčných výrobků nebo batolecího mléka.

Maso, ryby, vejce a luštěniny

Tato skupina potravin dodá vašemu dítěti tolik potřebné železo a také omega-3 mastné kyseliny. Dítě by mělo jíst maso 1 x denně. Děti, které maso odmítají jíst, by měly dostávat jiné potraviny bohaté na železo.  100 % železa však mohou dostat v denní porci (300-500 ml) batolecího mléka. Nápoje bohaté na vitamín C pomáhají lepšímu vstřebávání železa.

Bezpečné jídlo a potraviny, jimž je třeba se vyhnout

  • Sůl byste měla používat jen minimálně. Když vaříte, raději místo ní používejte zelené bylinky a koření (od 1 roku, ale opatrně, nepoužívejte ostrá koření).
  • Umělá barviva, konzervanty a sladidla nemají v dětské výživě co hledat. Do kupované dětské stravy se ze zákona nesmí přidávat, ale objevují se v řadě jídel a nápojů pro dospělé, jako například v nápojích light nebo v džusech. Některým z těchto látek se připisují poruchy chování u dětí. Pokud svému dítěti některé tyto potraviny dáváte, měla byste vždy raději zkontrolovat etiketu.
  • Vejce mohou způsobit při nedostatečné přípravě otravu jídlem, proto vždy zkontrolujte, zda jsou dobře uvařená.
  • Ořechy jsou vynikajícím zdrojem energie. Avšak v případě, že máte v rodině alergii, neměla byste je dítěti dávat až do 3 let věku. Celé ani nasekané ořechy by se neměly dětem dávat až do věku 5 let, protože hrozí riziko vdechnutí a udušení.