Batolata nejsou malí dospělí, a proto mají také jiné potřeby pro výživu. Pestrost a pravidelnost jsou pro zdravý růst vašeho dítěte důležité. Nezapomínejte tedy ani na svačinky!

Kdy jste si naposledy udělala svačinu? Dospělí se najíst často zapomínají, dítě by však mělo přijímat stravu pětkrát denně. Vynechání jídla může zapříčinit problémy s trávením. Příliš velké porce mohou naopak vyústit v nechutenství.

Jak by tedy měl dětský jídelníček vypadat?

Infografika: Podíl jednotlivých jídel pro batole

Tipy na hravé svačinky

  • Foťák (a velký bryndák) připravit! Nechte malého objevitele, ať se nakrmí sám lžičkou. Chvíli mu asi potrvá, než se naučí příbor správně používat, ale určitě si u toho užijete spoustu legrace. Zkuste ovocné přesnídávky. Nejvhodnější jsou ty bez přidaného cukru. Navíc dodají dítěti jednu ze dvou doporučených dávek ovoce na den.
  • Máte doma vykrajovátka na cukroví? Použijte je k vytvoření pestrobarevného ovocného mixu nejrůznějších tvarů, který bude zábavný a lákavý na pohled. Nechte děťátko, ať si hraje a poznává nové chutě.

  • Malý šikula jistě ocení i jídlo do ručičky. Nabídněte mu proužky mrkve, okurky, jablka nebo hrušky. Určitě si pochutná i na dětských sušenkách ve tvaru zvířátek. Vhodné jsou také kukuřičné křupky či rýžové keksy. Na cesty se vždycky hodí banán.

  • Máte-li obavy, že dítě při samostatném krmení udělá okolo sebe nepořádek, položte na zem pod jeho židličku nenápadnou igelitovou podložku. Jídlo do ruky mu také můžete servírovat přímo na tácek. Proti případnému převrhnutí zkuste pořídit misku s přísavkou.

  • V letních dnech můžete zkusit připravit zmrzlinu, která navíc zklidní bolavé dásně. Stačí smíchat borůvkovou přesnídávku s bílým jogurtem a rozmixovaným banánem. Nechte směs zmrazit a podávejte, jako osvěžující svačinku.