Už i některé kojence a batolata trápí nadbytek soli a na vině je často nevhodná strava. Vyzrajte na sůl s těmito tipy.

Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout. Tady je několik jednoduchých, ale velmi efektivních možností, jak toho docílit:

  1. Pokud možno, co nejdéle kojte.
  2. Od ukončeného 6. měsíce by měly i kojené děti dostávat příkrmy. Veškeré příkrmy nesolte. Nenechte se zmást tím, že vám připravené jídlo nechutná, chuťové buňky miminka ještě slanou chuť neznají a nevyžadují.
  3. S hotovými příkrmy ve skleničkách máte šanci mít příjem soli velmi dobře pod kontrolou. Hodnoty sodíku jsou zde totiž povinně uváděny. Vzhledem k tomu, že mezi příkrmy mohou být rozdíly, je nutné dobře číst etikety a nutriční hodnoty.
  4. Kromě toho musí produkty s věkovým určením splňovat velmi přísné podmínky stanovené zákonem jak na kvalitu, tak i na bezpečnost. Nesmí obsahovat žádné konzervační látky ani umělá barviva. U produktů bez věkového určení a u klasické dospělácké stravy tuto jistotu nemáte. Velký pozor dejte u těchto potravin na skrytou sůl. Ta se nachází především v uzeninách nebo pečivu, které nejsou pro děti vhodné.
  5. Dbejte na pestrý a vyvážený jídelníček. Naučit vaše dítě přijímat různé chutě a druhy potravin je důležitou součástí jeho vývoje. Pestrosti chuti lze dosáhnout použitím různých druhů masa nebo zeleniny a sůl lze dobře nahradit bylinkami.

Kde najít 25 druhů zeleniny, 13 druhů masa a 7 druhů bylinek? Prohlédněte si náš sortiment masozeleninových příkrmů.