Cukry jsou nedílnou součástí lidské stravy. Ale pozor! Mezi správným složením stravy dospělých a dětí je rozdíl. Jaký?

Sacharidy, cukry, škroby... Jaký je v tom vlastně rozdíl? To se vám pokusíme vysvětlit v následujících řádcích. A pokud i tak budete tápat, zeptejte se nás :-)

Složité sacharidy = škroby

Sacharidy najdeme jak v rostlinné, tak v živočišné stravě. Nejvíce jich je ve formě složitých sacharidů – škrobů.

Kde se nacházejí?

Jednoduché sacharidy = cukry

Zároveň se vedle škrobů vyskytují i jednodušší sacharidy takzvané cukry, které jsou typické pro svou sladkou chuť – některé se používají k doslazení potravin a pokrmů.

Druhy cukrů:

  • cukr řepný nebo třtinový (sacharóza), 
  • fruktóza,
  • glukóza,
  • laktóza (mléčný cukr),
  • maltóza.

Kde se nacházejí?

  • ovoci a ovocných šťávách či džusech
  • zelenině
  • mléce (laktóza)
  • medu
  • řepném cukru a třtinovém cukru

Proč nepřislazovat dítěti stravu?

Přislazování potravin a nápojů jednoduchými cukry, může vést ke zvyku a preferenci sladké chuti. Může se stát, že dítě pak nebude dobře přijímat potraviny, které nebudou tak chuťově výrazné. 

Něco na zub?

Řada sladkých pochoutek často obsahuje i nadměrné množství tuků (sušenky, zákusky, sladkosti), zároveň však neobsahují téměř žádné prospěšné živiny. Nadměrný příjem tuků i jednoduchých cukrů může vést k nadváze a obezitě.

Nezvykejte děti, že jsou sladkosti odměnou.

Samozřejmě nikdo nepředpokládá, že by dítě neochutnalo nikdy nic sladkého. Ale na rodičích je, aby se vhodné sladkosti vyskytovaly v jídelníčku dětí jen výjimečně. Pokud dítě naučíte sáhnout po ovoci místo po sušence a po vodě místo po limonádě, je to nejlepší příspěvek k jeho budoucímu zdraví.

Jakou zdravou sladkou dobrotu si dopřáváte u vás doma? Přidejte fotku vašeho oblíbeného zdravého mlsání!

Inspirujte se tipy na zdravé mlsání a prohlédněte si naše recepty!