Cukry jsou nedílnou součástí lidské stravy. Ale pozor! Mezi správným složením stravy dospělých a dětí je rozdíl. Jaký?
Sacharidy, cukry, škroby... Jaký je v tom vlastně rozdíl? To se vám pokusíme vysvětlit v následujících řádcích. A pokud i tak budete tápat, zeptejte se nás :-)
Složité sacharidy = škroby
Sacharidy najdeme jak v rostlinné, tak v živočišné stravě. Nejvíce jich je ve formě složitých sacharidů – škrobů.
Kde se nacházejí?
Jednoduché sacharidy = cukry
Zároveň se vedle škrobů vyskytují i jednodušší sacharidy takzvané cukry, které jsou typické pro svou sladkou chuť – některé se používají k doslazení potravin a pokrmů.
Druhy cukrů:
- cukr řepný nebo třtinový (sacharóza),
- fruktóza,
- glukóza,
- laktóza (mléčný cukr),
- maltóza.
Kde se nacházejí?
- ovoci a ovocných šťávách či džusech
- zelenině
- mléce (laktóza)
- medu
- řepném cukru a třtinovém cukru
Proč nepřislazovat dítěti stravu?
Přislazování potravin a nápojů jednoduchými cukry, může vést ke zvyku a preferenci sladké chuti. Může se stát, že dítě pak nebude dobře přijímat potraviny, které nebudou tak chuťově výrazné.
Něco na zub?
Řada sladkých pochoutek často obsahuje i nadměrné množství tuků (sušenky, zákusky, sladkosti), zároveň však neobsahují téměř žádné prospěšné živiny. Nadměrný příjem tuků i jednoduchých cukrů může vést k nadváze a obezitě.
Nezvykejte děti, že jsou sladkosti odměnou.
Samozřejmě nikdo nepředpokládá, že by dítě neochutnalo nikdy nic sladkého. Ale na rodičích je, aby se vhodné sladkosti vyskytovaly v jídelníčku dětí jen výjimečně. Pokud dítě naučíte sáhnout po ovoci místo po sušence a po vodě místo po limonádě, je to nejlepší příspěvek k jeho budoucímu zdraví.
Jakou zdravou sladkou dobrotu si dopřáváte u vás doma? Přidejte fotku vašeho oblíbeného zdravého mlsání!
Inspirujte se tipy na zdravé mlsání a prohlédněte si naše recepty!