Odkud berou děti tolik energie na lumpárny a co je pro jejich motory ideálním palivem? Jak do toho zapadá obilná kaše?

Miminko roste jako z vody. V necelém půlroce už váží dvojnásobek toho, s čím jste si ho odnášela z porodnice. Když sfoukává první svíčku na dortu, váží dokonce až třikrát tolik. Téměř neuvěřitelné, že? K takhle rychlému vývoji dítě potřebuje i značné množství energie – v tomto věku více, než kdy jindy.

Víte, že kvůli malé kapacitě žaludku musí být každá dětská lžička až 3x energeticky vydatnější než u vás? 

Přirozený zdroje energie jsou OBILNINY

 Ideálním zdrojem energie ve výživě kojenců i batolat jsou obilniny (cereálie), protože právě obilná zrna dodají velké množství potřebných sacharidů. Mají nízký obsah sodíku i cukru a zároveň doplní důležité vitamíny, zejména ze skupiny B a dále železo a zinek.

"Jakou formou obilniny do dětského jídelníčku dodat? Každý si jistě vzpomene na tradiční krupicovou kaši, oblíbený rohlík nebo piškot ke svačince. I podle výsledků nedávného průzkumu, zaměřeného na výživu malých dětí, dostávají české děti obilniny nejčastěji ve formě sušenek či sladkého pečiva. To je ale škoda, protože tak dochází ke znehodnocení jejich hlavních výhod."

Tláskal P. et al. Nutriční návyky a stav výživy dětí časného věku, 2013-2014

Chutné cereálie pro malá bříška

Obilninu (neboli cereálii) v té správné konzistenci dodá do jídelníčku kojenců i batolat kojenecká obilná kaše. Je cenným zdrojem sacharidů, vitaminů řady B, železa i zinku. Přitom ale zachovává nízký obsah sodíků a cukru. Tím, že se do kaše přidá kojenecké či batolecí mléko, obohatí se o potřebné bílkoviny, správný tuk a další nezbytné minerály a vitamíny. A zdravá snídaně či večeře je hotová.

Jak poznáte, že je kaše vhodná pro kojence a malé děti?

 Potraviny určené pro výživu kojenců a malých dětí do 3 let poznáte podle věkového určení na obalech. To uvádí měsíc věku, od kterého jsou pro děťátko vhodné. Pokud na produktu chybí, nejedná se o potravinu splňující přísné zákonné požadavky.

Chcete si být 100% jistá, že dáváte dítěti kvalitní a nutričně vyvážený obilný příkrm? Můžete se spolehnout na kojenecké kaše s věkovým určením.