Spokojené bříško miminka můžeme pozorovat prostřednictvím jeho každodenní nálady a chování.

U více než 50 % miminek se na počátku života vyskytnou trávicí obtíže, které jsou výsledkem nedostatečně vyvinuté funkce a mikroflóry střev. Ve většině případů je to normální situace, která nevyžaduje lékařské ošetření. Nicméně existují způsoby, jak proaktivně podporovat zdravé bříško děťátka, abychom těmto obtížím, pokud je to možné, předešli, případně je eliminovali, když nastanou.

Je vědecky dokázáno že na zdraví střev má vliv porodu, který připravuje střevní mikroflóru miminka. Přirozený porod děťátku zajistí dobré bakterie od matky porodními cestami. Přesto hraje v raném věku klíčovou roli výživa.

Zlatým pravidlem je určitě výhradní kojení alespoň během prvních 6 měsíců a postupné zavádění pevné stravy podle pokynů odstavení, která pomůže rozvinout rozmanitost střevní mikroflóry, přičemž zohledňuje vývoj enzymů u miminka. Je také prokázáno, že prebiotika a probiotika mohou bříšku pomoci prosazovat silnější tvorbu příznivých bakterií.

Vedle trávení, vstřebávání, imunitních funkcí a ovlivňování nálady, zastává zdraví střev kritickou roli ve vývoji, celkové pohodě a zdraví miminek. Takže proaktivní péči o zdraví střev je pro ně celoživotním dárkem.