Zdravé zažívání a spokojené bříško pro dny plné nových objevů

Trávení a vstřebávání

Bříško musí rozložit různé druhy jídla a ujistit se, že každá živina se vstřebala a je připravena k použití. Některé živiny jsou tak komplexní, že je enzymy které produkujeme nemohou rozložit, a tak příznivé bakterie nacházející se ve střevech mohou tomuto procesu napomoci tak, že tyto komplexní živiny rozloží a vytvoří tzv. mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Příznivé bakterie také slouží jako důležitý zdroj energie (až 10%) a zvyšují vstřebávání vápníku a železa, které jsou stavebními jednotkami kostí, mozku a krvinek. Dále také aktivně produkují některé důležité živiny jako např. vitamín B12, K a kyselinu listovou. Tyto vitaminy jsou nezbytné pro celkový růst a vývoj mozku děťátka.

Osa střevo-mozek

Mezi mozkem a střevy existuje silná obousměrná cesta. Emoce mohou ovlivnit fungování bříška a bříško zase posílá do mozku informace o spánku miminka a jeho chuti k jídlu. Není to ale žádným překvapením, protože víme, že v bříšku se nachází přibližně 100 milionů neuronů, které vysílají signály do mozku, a také že se v bříšku tvoří téměř 95% serotoninu (hormonu "štěstí a pohody"), který podporuje lepší spánek, reguluje náladu, celkovou pohodu a tím i chování.

Intenzivní komunikace mezi bříškem a mozkem děťátka je ve skutečnosti obousměrná:

  1. Z mozku do bříška: emoce ovlivňují fungování bříška
  2. Z bříška do mozku: bříško posílá do mozku zprávy pro regulaci fyzické a duševní pohody, čímž ovlivňuje náladu.

Když je ve střevech dobrá rovnováha příznivých bakterií, mozek dostane soubor signálů, které říkají, že je vše v pořádku. Na druhou stranu, když se složení střevní mikroflóry stane nevyvážené, může do mozku odeslat výstražný signál, který se může projevit jako podráždění a pláč.

Přirozená obranyschopnost

Imunitní systém v bříšku chrání vaše děťátko proti nemocem. Zdravá střevní mikroflóra tvoří vrstvu pokrývající stěnu střeva. Tato dodatečná vrstva slouží jako zábrana proti choroboplodným zárodkům, kterým na stěně střeva nenechává prostor pro růst. Takto příznivé bakterie pomáhají chránit miminka proti infekcím.

Pomozte vašemu miminku udržet si pocit spokojenosti, tím že se budete aktivně podílet na zdrvaí jeho bříška.
Znáte význam fermentovaných potravin?