Fermentované potraviny mají příznivý vliv na zdravé zažívání nejen u dospělých, ale i miminek

A co je ta fermentace?

Lidé fermentují jídlo už po tisíciletí. Dělali to nejen proto, aby jej uchovali, ale i proto, aby se stalo lépe stravitelným, chutnějším a výživnějším.

Fermentace znamená dělat věci přirozenou cestou

Fermentace je nejstarší technologický proces zpracování potravin, obecně se nazývá kvašení nebo zrání.
Mléčné fermentované potraviny jsou potraviny, které prošly přirozeným procesem, ve kterém se přírodní bakterie živí cukrem přítomným v mléce a tvoří kyselinu mléčnou. Tento proces chrání potraviny a vytváří prospěšné enzymy, vitamíny skupiny B, mastné kyseliny s krátkým řetězcem a vytváří vhodné prostředí pro různé kmeny dobrých bakterií. Potravina se tak stává lépe uchovatelná, má více vitaminů, je chutnější a stravitelnější.

Například fermentované mléčné produkty jsou tradičně používány pro zdravé zažívání. 

Zastoupení druhů bakterií v našem trávicím systému ovlivňuje naše celkové zdraví a pychickou pohodu, takže bychom měli podporovat ty dobré a ty špatné odrazovat. Kvašené potraviny a nápoje jsou vynikajícím způsobem krmení dobrých bakterií a proto je dobré je do našeho jídelníčku zařazovat pravidelně a již od útlého věku.

Když děťátko dostává vhodnou výživu, zajistíte mu tím správný vývoj osídlení trávicího traktu, který je klíčový při zajišťování správného růstu a vývoje. Miminko nám dává svou spokojenost najevo smíchem a radostí. Pokud je jeho bříško spokojené, děťátko je hravé, usmívá se a dobře spí. 

Jak jste na tom u vás doma?

Prohlédněte svoji spíž a lednici a určitě objevíte různé fermentované potraviny: nakládáná zelenina (okurky, kysané zelí) a mléčné výrobky jako je jogurt, kefír, tvaroh nebo tvrdé sýry.

A co moje miminko?

Je vědecky dokázáno že na zdraví střev má vliv porod, který připravuje střevní mikroflóru miminka. Přirozený porod děťátku zajistí dobré bakterie od matky prostřednictvím průchodu porodními cestami. Přesto hraje v raném věku klíčovou roli výživa. Zlatým pravidlem je určitě výhradní kojení alespoň během prvních 6 měsíců a postupné zavádění vhodné a bezpečné pevné stravy podle doporučení pediatra, která pomůže rozvinout rozmanitost střevní mikroflóry, přičemž zohledňuje vývoj enzymů u miminka. Je také prokázáno, že prebiotika a probiotika mohou bříšku pomoci vytvářet vhodné prostředí pro usídlení příznivých bakterií.

Fermentované potraviny můžeme dětem nabídnout až ve chvíli kdy přestávají být plně kojené a zavádíme pevnou stravu. U dětí nekojených nebo částečně kojených může být řešením například zařazení bílého jogurtu bez přidaného cukru nebo po doporučení pediatra částečně fermentovaných kojeneckých mlék.

Ještě vám chceme říct

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením svých živin a jejich kvalitou, mateřské mléko. Kojenecké mléko by mělo být používáno na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojenecké mléko má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení.