Pojďme si zkrátit dlouhé večery a zabavit nejmenší členy rodiny. Vezmeme to od narození :-)

První trimenon (0. - 3. měsíc)

Psychomotorický vývoj dítěte do jednoho roku je rozdělen do čtyř trimenonů. Každý trimenon je zakončen takzvanou vrcholnou dovedností, kterou by dítě mělo v tomto období zvládnout. Termín dosažení těchto dovednosti je orientační. Co je však důležité, je posloupnost jednotlivých dovedností a také to, aby dítě žádnou z etap vývoje nepřeskočilo.

Novorozenec

Když miminko přijde na svět, jedná se pro něj o obrovskou změnu. Doteď žilo v omezeném prostoru, temnu, ve stabilní teplotě a navíc jej nadnášela plodová voda. Jediné, co slyšelo, byl matčin tep a šum, který se odehrával v jejím těle. Nyní se musí naučit přijmout nové podněty jako je světlo, hluk a změna teploty. Zvyknout si musí i na manipulace s ním a odolávání gravitaci. Je důležité si uvědomit, že jej lekají pouhé pohyby jeho končetin, a když ho maminka vezme do náruče a někam přenáší, připadá si jako na kolotoči.

Zjednodušeně to můžeme přirovnat k životu na jiné planetě, kde je vše odlišné, než jsme byli doposud zvyklí. Určitě by nám také pomohlo, kdyby nám někdo do začátku připravil podmínky alespoň trochu podobné těm, ve kterých žijeme. Proto bychom měli miminku také pomoci adaptovat se co nejlépe na tento svět. 

Manipulace s miminkem by měla být opravdu pomalá. Jakýkoliv pohyb, který s miminkem budete provádět, je pro něj nečekaný, a proto se jej může leknout. Vždy když dítě rozhodí ručičkami a roztáhne prstíky na rukou, jedná se o známku úlekového reflexu, kterému se jinak říká Moorův reflex, okamžitě zpomalte, dítě zklidněte chycením ručiček a pevným stiskem mu je dejte na hrudníček.  Prostě mu dopřávejte co největší pocit bezpečí a to především tak, že vaše ruce se budou dotýkat co největší plochy tělíčka dítěte. Ideální je přenášet ho z místa na místo v pozici zajíčka a chovat miminko v pozicích klubíčka a tygříka. Více se dozvíte ve videu o manipulaci.

Ohraničený prostor, stabilní teplota a měkko, vše, na co bylo zvyklé v děloze, mu poskytnete díky péřové zavinovačce. Ta mu zajistí pomyslné hnízdečko, ve kterém může díky peří, které jej nadnáší a jistí ze všech stran, ležet rovně na zádech s protaženou šíjí. Do této zavinovačky novorozence balíme v prvním měsíci života téměř pořád. Na bližší instrukce k péřovým zavinovačkám se podívejte na našem videu. 

Novorozenec potřebuje především nabrat síly na adaptaci, a to dostatkem klidu a spánku. Dětská postýlka s rovnou matrací je pro něj nepředstavitelně obrovský prostor, kde nemá pocit bezpečí a jistoty. Díky neposílenému svalstvu a takzvanému flexnímu držení nemůže ležet rovně na zádech. Vždy bude mít hlavičku stočenou k jedné straně a díky tomu i posunuté těžiště celého těla. Pokud maminka dostatečně neohlídá polohování, muže dojít k predilekci hlavičky, sležení hlavičky a celé asymetrii těla. Proto maminky často pokládají novorozence pouze na bok, aby právě předešly sležení hlavičky a možnému zadušení po ublinkutí. Na konci třetího měsíce, tedy po ukončení prvního trimenonu, je vrcholná dovednost dítěte stabilně ležet na zádech a pokouší se o první vzpřímení. Proto je pro dítě důležité, aby leželo na zádech opět nejlépe v hnízdečku  z péřové peřinky, která mu umožní rozložit těžiště těla na střed.

 Prví měsíc dopřejte miminku klidnou místnost s tlumeným světlem, protože novorozenec potřebuje především zklidnit nervovou soustavu po porodu. Čím méně bude rušený ze svého spánku, tím klidnější miminko bude v dalších měsících. Nebojte se, že byste jej nějak rozmazlili. To opravdu v prvních měsících jeho života není možné. Myslete na to, že pomáháte miminku zvyknout si na nové prostředí. Maminčina náruč je pro něj totiž nenahraditelná! 

Od druhého měsíce

V poloze na bříšku se flexní držení končetin uvolňuje. Nožičky se natahují a lokýtky se dostávají vedle tělíčka. Opět je neposouváme dopředu. Dobu na bříšku můžeme prodlužovat. V druhém měsíci se snažte dítě stimulovat k aktivnímu zapojení končetin. Je to velice důležité pro zapojení prsních a břišních svalů, které mu budou pomáhat zvládnout první vzpřímení. Jedná se o takzvané pasení koníčků. Můžete zvolit také masáže, které budou miminku pomáhat si lépe uvědomovat své tělíčko.Hračkou dítěte motivujeme k otáčení hlavičky ze strany na stranu a tím zapojení šíjových svalů. 

Na konci třetího měsíce

Úkolem dítěte na konci třetího měsíce je v poloze na zádech zaujmout uvolněnou symetrickou polohu těla i rukou s rozloženým těžištěm. Také by mělo souměrně zvedat ruce i nohy nad podložku. Dlaň ruky je uvolněná z pěsti, která je typická pro novorozence.  Pěst si tříměsíční dítě drží pouze ve stresu. Dítě se snaží o tápavý úchop, což znamená, že zvedá ruce k hračce, ale většinou ji ještě mine. Proto využijte hrací hrazdičky, kam pověsíte nejlépe jednu hračku, aby dítě nebylo moc rozptylováno a mohlo se soustředit na jeden bod. Ideální je také pověsit na hrazdičku malý overball, ten se miminku bude dobře chytat. Můžete pro změnu zavěsit i látkovou plenku, kterou bude miminko moci dobře zachytit do ručiček.

Velmi často si tříměsíční dítě hraje také s ručičkami nad hrudníčkem, čemuž se říká souhra ruka, ruka. Ruce najdete také často v pusince. Maminky to nevidí rády, ale pro dítě je to velmi důležitá fáze vývoje. Procvičuje si tím jemnou motoriku. Svaly dlaně, rtů a jazyka.

Vleže na zádech dokáže tříměsíční dítě navázat zrakový kontakt, usmívat se a symetricky otáčet hlavičku za hračkou na obě strany v plném rozsahu. Využijte ještě tohoto období, kdy dítě neuvěřitelně vnímá lidský obličej. Později bude raději sledovat svět kolem sebe. Začít s básničkami a říkadly je v tomto věku ideální.

Doporučené pomůcky a hračky pro děti do 3 měsíců věku

  • Péřová zavinovačka a polštář- pomohou dítěti najít těžiště na středu těla a ležet rovně v ose.
  • Obyčejná plastová hrazdička - umisťujeme ji vždy tak, aby ji dítě mělo v zorném úhlu v úrovni pupíčku. Na hrazdičku volíme jednu, dvě hračky pestrých a sytých barev.
  • Velká gumová podložka – využíváme k přebalování miminka.
  •  Lehká chrastítka, která můžeme připnout na ruku dítěte nebo navléknout na nožičky, ideální jsou různé tvary a materiály, aby dítě mělo možnost, co nejvíce prozkoumat. Ke zkoumání v tomto období používá ústa. Maminky mají tendenci dětem zabraňovat ve strkání věcí nebo ručiček do pusy, což je velká škoda, protože tak dochází k možnosti rozpohybování svalů okolo rtů, patra, jazyka a také k přípravě na řeč.
  • Vodolepky které zpestří koupání miminka

Na období 3 až 6 měsíců se můžete těšit v dalším díle :-)