První vzpřímení, od kterého se odrazí celý vývoj dítěte.

Jak má vypadat správné pasení koníčků?

Na bříško se může dávat novorozenec již od prvních dní jeho života. Nejlépe při přebalování, před jídlem a to na chviličku, cca do minutky. Samozřejmě délku pobytu na bříšku budeme postupně prodlužovat podle věku dítěte. Pokud se ale v prvních dnech bojíte, vůbec to nevadí a klidně začněte dávat miminko na bříško cca 14 dní po narození. 14 dní je vhodná doba, než si na manipulaci s miminkem zvyknete, ale i maximální doba, kdy byste s polohou na bříšku měla začít. Čím dříve si miminko osvojí polohu na bříšku, tím lépe. Do budoucna pro něj tato poloha bude výchozí pro veškerý motorický vývoj.
Novorozenec v poloze na bříšku vypadá tak trošku jako uzlíček. 

Po narození má první měsíc miminko flexní držení. I v poloze na bříšku jej bude držet. Proto je důležité jej v tom nechat, i když to může vypadat pro maminku divně. V poloze na bříšku bude miminko vypadat tak, že zadeček bude výš než hlavička, kolínka budou schoulená pod sebe, těžiště těla bude mít na vrchní části hrudníčku, ručičky v pěst, palečky dovnitř pod sebou a lokýtky zvednuté nahoru. Hlavička leží stočená k jedné straně. V prvním měsíci miminko necháváme přesně v této poloze. Neposouvejte mu nikam ručičky, ani nenatahujte nožičky. Miminko na to svalově a ani kloubně ještě není připravené. Nechte ho, ať se tam samo protahuje.

Ve druhém měsíci by se měly nožičky postupně uvolňovat, a tedy se samy natáhnou. Stejně tak se uvolní ručičky a dostávají se více před sebe tak, že loket je pod ramínkem, předloktí leží na podložce a hlavička se postupně zvedá, nebo si ji miminko dokáže obrátit z jedné strany na druhou. Již můžete, nebo spíše musíte miminko správně opravovat a do polohy mu pomáhat, aby nedošlo k asymetrii. Zde je důležité, abyste v poloze na bříšku nemluvila na miminko zepředu, neukazovala mu vepředu hračky ani nic jiného. Miminko nesmí zvedat hlavičku do záklonu! Hračky mu nabízejte před ním dole na podložce, aby hlavička byla zvednutá v prodloužení krku (jedná se o zvednutí hlavičky opravdu o malý kousek od podložky, dítě si hračku ještě neprohlíží pod sebou). Mluvte na něj tak, že si sednete do dřepu a povídáte si s miminkem ze zdola. Jedině tak dojde k správnému zapojení šíjových svalů.

Ve třetím měsíci je vrcholnou dovedností děťátka první vzpřímení. To vypadá tak, že miminko má v poloze na bříšku ručičky na předloktí opřené o vnitřní stranu lokte, loket je mírně před rameny, dlaně jsou uvolněné (dítě již nemá pěst s palcem v ruce), těžiště těla je na stydké kosti, nožičky nataženy na podložce, hlavička je zvednutá nad podložkou v prodloužení páteře a dítě sleduje hračku pod sebou.

Nejčastější odchylky, které je dobré sledovat a nejlépe hned řešit 
Nestabilní poloha, dítě padá k jedné straně nebo stačí tělíčko k jedné straně, nadzvedává jednu, nebo obě ručičky od podložky, hlavičku stáčí k jedné straně, ručičky stále ještě v pěsti s palcem uvnitř, nebo jen jednu ručičku v pěsti, zvednuté nožičky od podložky, těžiště těla uprostřed bříška, miminko se přes záklon obrátí z bříška zpět na záda, nebo miminko na bříšku nevydrží a velice pláče.

Následky špatného prvního vzpřímení

Nedostatečné zapojení šíjových svalů, práci přebírají jiné svaly, dochází k prohloubení krční lordózy a tím k záklonu hlavy. Do budoucna předsunutí hlavy dopředu a tak nejčastěji vznikají problémy s krční páteří a bolesti hlavy (bolesti hlavy až migrény mohou začít již u dětí při špatném prvním vzpřímení). Dále asymetrické posílení břišních svalů, svalů ramene a okolo lopatky. Dítě si ponese tyto chyby do dalšího vývoje a ve stoji dojde k vadnému držení těla.

Pokud uvidíte na svém miminku jakékoliv odchylky, nebo si nejste jistá s polohou na bříšku, neváhejte se poradit. Bohužel pediatři stále ještě nedostatečně kontrolují děti, co se týče motorického vývoje a hlavně nedostatečně informují maminky, jak by to správně mělo být.

Přitom pokud je jakákoliv odchylka včas podchycena, dá se velmi dobře a hlavně jednoduše řešit.

Maminky, pokud nevíte, nebo si nejste jisté, zeptejte se.