Poloha na bříšku je pro miminko velice náročná. Díky velkému náporu na břišní svaly, pomůže poloha na bříšku miminku si lépe ulevit.

Poloha na bříšku je pro miminko velice náročná. Miminko se teprve učí do třetího měsíce zapojit a posílit svaly šíje a tím udržet hlavičku nadzvedlou nad podložkou. Po ukončeném třetím měsíci by miminko mělo umět zaujmout stabilní polohu na bříšku s oporou o vnitřní stranu loktů a pánevní kost. To docílí jedině, pokud bude umět správně zpevnit bříško a přenést postupně těžiště těla z hrudníčku až na pánev. Díky velkému náporu na břišní svaly, pomůže poloha na bříšku miminku si lépe ulevit a doslova se vyprdět.

Polohu na bříšku je důležité s miminkem trénovat již od narození.

Samozřejmě v prvních měsících miminko dáváme na bříško jen na opravdu krátkou dobu, aby si na polohu postupně zvyklo a naučilo se v ní pracovat. Je mnohem lepší pro miminko, aby mu byla poloha na bříšku umožněná často, například před každým jídlem a na krátkou dobu, než například jen dvakrát denně na delší dobu. Jak jsem již zmínila poloha na bříšku je pro miminko pracovní poloha, ve které neodpočívá, ale snaží se zapřít a nadzvednou hlavičku a trup. Je velice důležité dbát na to, aby miminko na bříšku neleželo a například si necucalo ručičku. Tím by se jeho krční páteř dostala do špatného postavení. Hlavička se musí naopak nazvednout a vytáhnout v prodloužení šíje. Jedině tak krásně posílí zádové svaly. Pozor také na záklon hlavičky, který je naprosto nevhodný. Proto na miminko v poloze na bříšku komunikujeme s pohledem ze zdola, aby k nám nemuselo zvedat hlavičku.

V poloze na bříšku musí miminko zpevnit a procvičit svaly celého tělo. Tak se opět krásně fyzicky unaví a bude lépe papat.


Špatná poloha, dítě ve velkém záklonu

Podívejte se také na názorné video s cviky pro spokojené bříško!