Manipulační polohy, jako například tygřík, klokánek, zvedání dítěte nabalením jsou ideální na procvičení svalů celého těla.

Manipulační polohy, jako například tygřík, klokánek, zvedání dítěte nabalením jsou ideální na procvičení svalů celého těla. Miminko musí v každé poloze zapojit svaly celého těla, aby se nám v náruči udrželo, vyvažovalo balanc a pracovalo proti gravitaci.

Proto můžeme do každodenního rituálu před jídlem zařadit cvičení pomocí manipulace a s miminkem si v těchto polohách pohrát.

Při zvedání miminka nabalením klademe důraz na rozfázování pohybů a to tak, že v každé poloze chvíli počkáme a necháme miminko se zorientovat. Takže miminko přetočíme na bok a chvíli spolu na boku počkáme. U novorozence držíme stále hlavičku v dlani a u dětí starších pěti měsíců již hlavičku držet nemusíme, protože miminka zvládají v tomto věku boční vzpřímení. Tím krásně posílí šikmé břišní svaly. Důležité je udržovat s miminkem stále oční kontakt a komunikovat s ním. Po té miminko přetočíme na bříško a dáme si jej do polohy klokánka.

 V poloze klokánka miminko musí zapojit břišní i zádové svaly aby zaujalo správnou polohu. Tato pozice klokánka je pro děti starší čtyř měsíců velice příjemná, protože v ní mají krásný rozhled. Můžeme tak s miminkem projít celou místnost a dítěti ukázat a popsat různé věci, které jej právě zaujmu-li. V pozici klokánka je velice důležité, aby miminko mělo hračku v ruce a nezapažovalo ručičky.

 

Z této polohy můžeme přejít do tygříka, nebo klubíčka, kde necháme miminko odpočinout. 

Po té jej vrátíme na podložku, zabalíme například do péřové zavinovačky, a kde bude mít krásně stabilní polohu a pocit bezpečí a tím se bude moci krásně uvolnit ale lépe přijímat potravu.

Trápí vaše děťátko koliky či prdíky? Podívejte se také na video s tipy pro spokojené bříško!