Stala jste se maminkou! Gratulujeme. Nyní vás čeká nejtěžší a zároveň nejkrásnější práce na světě. Přinášíme vám několik rad a tipů, jak si se vším poradit během prvních dnů.

Některé maminky jsou trošku nervózní, když přijde na základní péči o dítě – obzvláště, pokud jde o jejich první. I tady však platí, že jakmile si jednou osvojíte určité postupy, budete klidnější vy i vaše děťátko - stačí mu naslouchat.

Péče o novorozence

Právě jste vyšla se svým novorozeňátkem z nemocnice a jste jistě celá rozechvělá a nervózní. Prvních pár týdnů po porodu se budete s děťátkem navzájem poznávat, učit se, jaké to je být matkou a asi také vítat spousty nedočkavých návštěv! Určitý řád je nezbytný, ale pro začátek bude nejlepší, když budete naslouchat svému děťátku a přizpůsobovat se jeho potřebám. Po pár týdnech si již budete jistější a pak se můžete vrhnout na zavádění určitého řádu.

Naslouchejte potřebám svého miminka

Novorozenci mají svůj vlastní rytmus, spí a jedí, kdy si to jejich tělíčko žádá, takže vnutit jim nějaký váš řád nebude nic lehkého. Pro začátek se můžete zaměřit na to, abyste svého drobečka naučila rozpoznávat den a noc, a to tak, že tomu přizpůsobíte i způsob kojení a chování.

Nejlepší ze všeho je naslouchat vlastní intuici.

Nelpěte příliš na nějakých pravidlech, ale myslete na to, že určitý řád je pro dítě potřebný, protože mu dává pocit jistoty a i vám umožňuje lépe si naplánovat den – třeba si jen odpočinout. Nejlepší ze všeho je naslouchat vlastní intuici, většina maminek podvědomě ví, co je pro jejich děťátko nejlepší, ale bojí se těmto vnitřním pocitům věřit. Pozorujte své děťátko a brzy poznáte, co potřebuje - kdy chce nakrmit, spinkat nebo pochovat!

Denní řád

Asi vám bude někdy připadat, že vaše novorozeně mění své zvyklosti ze dne na den, ale pak to bude až po týdnu a nakonec po dvou týdnech. Každé dítě je jiné, proto je důležité mu naslouchat a pokusit se v tom nějak zorientovat.

Přebalování, koupání a kojení novorozence

Přebalování

Je normální, když si budete chtít dělat věci po svém, ale proč nepřevzít nějaké osvědčené postupy, co se týče péče o dítě? Tak například přebalování:

  • pokud přebalujete doma, měla byste na to mít vyhrazený prostor, kde budete mít vše při ruce,
  • dobré také je, aby v jeho blízkosti bylo něco, co upoutá pozornost vašeho děťátka, nebo bude jistě stačit, když budete na miminko něžně mluvit.

Koupání

Až budete děťátko koupat, všechno, co budete potřebovat, si přineste do koupelny, abyste měla všechno po ruce, nejen kvůli svému pohodlí, ale také z bezpečnostních důvodů. Když budete mít věci seřazené za sebou podle úkonů, půjde vám práce lépe od ruky, děťátko tak neprochladne a vy budete vědět, jestli jste na něco při mytí nezapomněla.

Kojení

Můžete mít i svůj vlastní postup, co se týče kojení nebo krmení umělým mlékem - pohodlnou židli, křeslo nebo postelna stole sklenici vodypřipravenou plenku nebo šátek, aby si mělo vaše děťátko potom kam ublinknout.

Když budete všechno dělat v určitém pořadí, lépe si dané úkony osvojíte a péče o děťátko pro vás bude snazší (také budete dávat na děťátko větší pozor, když se nebudete muset soustředit tolik na to, co děláte). Budete se cítit mnohem víc uvolněná a sebejistá. Sice to bude chtít trochu času na přípravu, ale brzy to budete mít “v malíčku” a společně si všechno o to víc užijete.

Nebojte se požádat o pomoc

V neposlední řadě – nikdo od vás nečeká, že budete dokonalá. Všechny maminky potřebují pomoc – některé víc, jiné méně, tak pokud potřebujete s něčím poradit, neváhejte se zeptat. Nebojte se obrátit na svého pediatra nebo zdravotní sestry, jsou tu právě od toho, aby vám poradili. 

Anebo se obraťte na nás. Rády vám tady na živém chatu nebo po e-mailu poradíme!