Ze začátku bude mít vaše miminko pravděpodobně z koupání strach. My jsme si pro vás ale připravili inspiraci, jak koupání zpříjemnit jak vám, tak vašemu děťátku.

Pokožka miminka je sice hedvábně hebounká, ale také velmi citlivá, proto by koupání zpočátku nemělo trvat dlouho. Teplota v koupelně by se vždy měla pohybovat mezi příjemnými 22 - 24ºC, teplota vody by měla být kolem 37 ºC.

Do vaničky dáme vodu do výše dvou až tří prstů ode dna. Vodu dobře promícháme a změříme teplotu, abychom miminko neopařili. Na koupání postačí čistá voda, případně jemná dětská mýdla a šampony.

Předem si připravíme potřebné věci, miminko svlékneme, položíme na čistou látkovou plenu nebo dětskou osušku a otřeme zadeček. Poté ho podložené rukou ponoříme do vaničky nebo položíme na koupací lehátko. Nejdříve omýváme obličej, potom jinou žínkou omýváme zbytek těla. Vlásky nemusíme umývat každý den.

Po koupání miminko osušíme, tělíčko můžeme promastit voňavým olejíčkem (a lehce přitom namasírovat). Potom miminku dáme plenku a oblečeme ho do čistého oblečení. V prvním období po odpadnutí pupečníku je potřeba čistit pupík 60% lihem, než se jizva zahojí. Opatrně vyčistíme ouška ušními štětičkami s rozšířeným koncem. Měkkým kartáčem učešeme děťátku vlásky.

Pokud je třeba, opatrně děťátku ostříhejte nehtíky. Použijte malé nůžky se zaoblenými špičkami nebo dětské štípací kleštičky. Vhodný čas na stříhání poznáte, když si přejedete dětskými prstíky po kůži a ucítíte škrábání.

Pokud je miminko neklidné, počkejte a ostříhejte mu nehtíky během spánku.

Přejeme vám příjemné společné objevování šplouchajících zážitků.