Kojením dáváte svému děťátku nejlepší start do života, z mateřského mléka získává vše potřebné. V následujícím článku se dozvíte, proč je kojení tak důležité nejen pro vaše miminko ale i pro vás.

Kojení a jeho výhody pro vaše děťátko

Mateřské mléko je skvěle vyváženo tak, aby vaše děťátko co nejvíce prospívalo. Pro nezralý trávicí trakt novorozence a kojence je lehce stravitelné, navíc obsahuje protilátky, které pomáhají posilovat vyvíjející se imunitní systém dítěte. Tyto důležité látky se nazývají prebiotické oligosacharidy, které slouží jako potrava přátelským bakteriím, jež žijí ve střevech vašeho děťátka.

Tyto bakterie posilují sliznici střeva, která je poté více odolná a snáze se brání případným nežádoucím bakteriím. Je důležité vědět, že kvalita složení střevní mikroflóry má i vliv na imunitu dítěte.

Mateřské mléko obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro správný vývoj vašeho miminka,  zejména pak z hlediska nervové soustavy.

4 důvody, proč je kojení pro vaše dítě prospěšné

  1. Je to přirozený a ničím nenahraditelný způsob výživy.
  2. Obsahuje všechny živiny a protilátky, které vaše děťátko potřebuje. V závislosti na věku dítěte se mění složení mléka, a tak je zajištěn zdravý růst a tělesný vývoj dítěte.
  3. Kojení přispívá k větší ochraně vašeho děťátka před infekcemi dýchacích cest, záněty středního ucha a střevními problémy.
  4. Výzkum též ukazuje, že kojené děti mají v dospělosti menší sklony k obezitě, cukrovce, autoimunitním onemocněním a problémům s vysokým krevním tlakem.

V období kojení může vaše děťátko několikrát projít tzv. růstovými spurty. To znamená, že má větší hlad než obvykle a vy jej budete muset krmit třeba i každou hodinu.

6 důvodů, proč je kojení dobré pro vás

  1. Mateřské mléko je zdarma a je vždy k dispozici v té správné teplotě!
  2. Při kojení se ve vašem těle vyplavují endorfiny , kterým se také říká hormony štěstí; také s jejich pomocí se vytváří pevné citové pouto mezi vámi a vaším děťátkem. To přispívá i k vaší lepší psychické pohodě.
  3. Kojící matky mají nižší riziko výskytu rakoviny prsu a vaječníků a také osteoporózy.
  4. Kojení napomáhá děloze k rychlejšímu návratu do velikosti před těhotenstvím a snižuje dobu a intenzitu poporodního krvácení.
  5. Kojením si může pomoci od kilogramů, které jste v těhotenství nabrala.
  6. Mateřské mléko je hned k dispozici, kdykoli a kdekoli právě jste – a nemusíte pořád sterilizovat lahvičky! Mateřské mléko je vždy po ruce, sterilní a v té správné teplotě.

Jedním dalším malým důvodem, proč kojit může být i to, že si můžete pochutnat, například na borůvkových muffinách či jiných chutných receptech pro kojící maminky, které podpoří vaši laktaci!

Úspěch kojení ale také hodně závisí na podpoře vaší rodiny a nejbližšího okolí a na vaší chuti kojit své miminko. Světová zdravotnická organizace doporučuje výlučné kojení do 6 měsíců věku.