Aby vaše děťátko hezky spalo až bude starší, měla byste ho naučit pravidelnému režimu už od narození. Jak na to, se dozvíte v našem článku.

Dobrou zprávou je, že na konci prvního roku již většina dětí spí celou noc, a to 10 až 12 hodin v celku. Aby se to poštěstilo i vám, je dobré začít se spánkovými návyky už od šesti až osmi týdnů po narození. Existuje spousta rad a tipů, jak tomu dítě naučit, navíc se vždy můžete obrátit na náš tým odborníků!

Začít s učením dostatečně brzy

Nejdřív vám asi bude připadat nemožné, že byste se mohla v noci také trochu vyspat, ale to, že budete děťátko učit v noci spát již dnes, přinese časem zasloužené ovoce. V šesti měsících by už mohlo děťátko zvládnout spát celou noc v kuse bez krmení, proto teď, v 6 nebo 8 týdnech věku začněte s tím, že ho budete učit, jak na to.

Uspávání večer vždy ve stejnou dobu

Tím, že budete děťátko dávat spát večer pokaždé ve stejnou dobu, mu vštípíte určitý režim, navíc i vám se bude lépe počítat, kolik hodin naspalo. Někdy to sice bude pokus omyl, ale brzy zjistíte, jak moc potřebuje vaše děťátko spát.

Pokud spí, nebuďte ho, o jídlo si řekne samo.

 Jak naučit děťátko rozpoznávat den a noc

K tomu, aby vaše děťátko spalo méně přes den a více v noci, je zapotřebí, aby umělo jedno od druhého rozeznat. Během dne ho držte na světle a na místech, kde se něco děje – klidně i ve chvílích, kdy spí. Nesnažte se ho držet od všeho v ústraní. Když však nastane noc, zatemněte místnost, nastolte ticho a klidnou atmosféru již chvíli předtím, než půjde děťátko spát. Jakmile bude v postýlce, zatáhněte závěsy nebo žaluzie, a pokud jste někde poblíž, ztište hlas a ztlumte televizi. Tyto rozdíly ho brzy naučí odlišovat den od noci.

Spánkový režim od šesti měsíců věku výše

Od šesti měsíců věku výše umožní pravidelný spánkový režim vašemu děťátku lépe se uvolnit a zklidnit se na konci každého dne. Jako nám všem, i dětem trvá nějakou dobu, než si na něco zvyknou, ale nepolevujte a brzy uvidíte, že se to naučí a bude pravidelnost vyžadovat.


Vyzkoušejte našich pět kroků, jak dítě připravit na spánek

  • Uklidněte ho pěknou, teplou koupelí – to bude signál, že se den chýlí ke konci. Pak mu oblečte měkounké pyžámko, aby se mu v noci hezky spalo.
  • Zhasněte v ložnici světla. Příjemná atmosféra napoví děťátku, že teď už by měl být klid.
  • Před usnutím ho nakojte nebo mu dejte mléko na noc. Nasytí se a bude spokojené.
  • Zazpívejte mu ukolébavku nebo mu přečtěte něco na dobrou noc, čtení nebo klidné melodie děťátko uklidní a bude pak vědět, že jste tam, abyste ho případně ukonejšila.
  • Polibte ho na dobrou noc – dotyk a vaše vůně ho upokojí.

Jak ho naučit spát celou noc

Jakmile dosáhne 6 měsíců věku, mělo by dokázat spát celou noc bez krmení. Pokud s tím nezačne samo, měla byste ho to učit tím, že budete prodlužovat dobu mezi jednotlivými krmeními. Po celou dobu ale buďte potichu a mluvte na něj klidným hlasem, aby vědělo, že není den a má se spát. Také ho nenechte usnout během krmení.

Tím, že ho naučíte usínat samotné, mu pomůžete, když se příště uprostřed noci probudí.

“Spánkový trénink”

Někteří lidé se domnívají, že metoda „kontrolovaného pláče“ naučí děti lépe usnout samotné. Jde o to, že necháte děťátko nějakou dobu plakat, pak přijdete, ukonejšíte ho a postupně budete prodlužovat dobu, než přijdete. Vyžaduje to však hodně nervů, abyste dokázala ihned nejít do pokoje a nepochovat ho.
Na podobném principu je založena i další metoda, která může být podobně účinná: pokud začne vaše děťátko plakat, pohlaďte ho po hlavičce a dejte mu dobrou noc nebo mu řekněte něco jiného milého. Pak místnost opusťte. Pokud bude třeba, abyste se vrátila, nezvedejte děťátko z postýlky, ale celý proces zopakujte, dokud děťátko zase neusne.
Každá maminka i děťátko se liší. Proto si příliš nelamte hlavu s tím, když nějaká rada u vás nefunguje. Může to někdy trvat déle, než si na to oba zvyknete, proto buďte trpělivá a jděte na to tak, jak to vám oběma vyhovuje.