Těhotné ženy se občas obávají, že z nich nebudou dobré mámy. To ale znamená, že vám na děťátku záleží a to je na mateřství jedna z nejdůležitějších věcí!

Nejistota v tom, co a jak byste měla dělat, je naprosto přirozenou součástí onoho vzrušujícího procesu, při němž se z vás stává rodič. Ohledně pomoci budoucím maminkám máme mnoho zkušeností, takže se nebojte se s námi spojit, kdykoliv budete potřebovat poradit.

Rodičovství vyžaduje praxi!

Jen málo žen nezažívá při objevování mateřství žádné těžkosti, takže ani vy byste neměla očekávat, že vám všechno půjde hladce a snadno hned od začátku. Být mámou vyžaduje praxi, trpělivost, společné objevování, ale také spoustu radosti a mazlení. Také je třeba mít na paměti, že každé děťátko je jiné, a to, co funguje u jednoho, nemusí fungovat u jiného.

Je důležité nezapomenout, že být dobrou mámou znamená, vedle kojení, výměny plenek a nastavování denního režimu, také šťastný a bezpečný domov, v němž bude vaše děťátko vyrůstat, a také mnoho lásky a pozornosti. Buďte připravena na to, že budete hrát spoustu her, zpívat si dětské písničky a číst knížky směšným hlasem – být matkou probudí dítě i ve vás samotné!

Naučte se základní fakta

Pokud nemáte o něčem úplně přesnou představu, je na začátku nejlepší poptat se u přátel či rodinných příslušníků, kteří už mají děti, a třeba jim i jít pomoct starat se o miminko.

Ve vašem okolí se určitě pořádají předporodní kurzy, v jejichž rámci se probírá i péče o novorozence.

O mateřství a péči o novorozence existuje spousta knih, které vám pomohou odstranit vaši nejistotu. Ale až si jich pár přečtete, stejně nakonec zjistíte, že názory odborníků na výchovu a péči o děti se mohou hodně lišit.

Požádejte o pomoc

Být mámou s sebou nese velkou zodpovědnost, takže je jasné, že budete nervózní. Ale nemusíte na to zůstat sama! Okolo vás je spousta lidí, které můžete požádat o radu nebo o pomoc – váš partner, lékař, rodina, přátelé a v neposlední řadě se můžete obrátit i na nás. Jsme tu pro vás každý všední den na živém chatu.

Dobrým zdrojem rad mohou být i ostatní maminky, a když se o své zkušenosti s nimi podělíte, zjistíte, že je naprosto normální cítit obavy, zdali z vás bude dobrá máma. Je to známka toho, že vám na vašem děťátku záleží a že chcete všechny věci dělat správně, tak se nebojte! Každému chvíli trvá, než se do všeho dostane, ale postupně určitě najdete metody, které budou nejlépe vyhovovat vám i vašemu děťátku.