Nad výběrem osoby, která vás bude doprovázet k porodu, se pořádně zamyslete! Měl by to být někdo, kdo zná vaše potřeby a bude vám po celou dobu porodu oporou.

Správná volba osoby, která vás bude doprovázet u porodu, je velice důležitá. V tomto článku najdete informace, které vám pomohou k tomu, abyste se rozhodla, koho si vyberete, a jak se může dotyčná osoba na svou roli připravit. Tato osoba by vám měla přinést sebedůvěru a klid. Ať už si vyberete kohokoliv, měl by vám být schopen dodat patřičnou motivaci a být vám oporou, až půjde do tuhého! Pokud se budete chtít poradit, zavolejte nám.

Proč potřebuji někoho u porodu?

Váš porodní partner/ka bude vaší oporou, člověkem, kterého dobře znáte, máte k němu bezmeznou důvěru a chcete jeden z nejsilnějších životních momentů strávit společně. Bude tím známým v relativně neznámém prostředí, bude ve vás vzbuzovat klid a rovnováhu.

Mít někoho u porodu, kdo vás bude povzbuzovat a bude vám oporou, může být skvělá věc. Existují studie, které dokazují, že maminky, které nejsou porodem tak stresované, potřebují méně často císařský řez a epidurální anestezii. A tak platí, že mít někoho blízkého u porodu, je opravdu užitečná věc.

Co byste měla zvážit, když přemýšlíte o tom, kdo by vás měl doprovázet při porodu

Dotyčná osoba by měla být někdo, komu důvěřujete a kdo vás bude umět podpořit při porodu. Tato osoba se bude muset vyrovnat s tím, že vás uvidí trpět – takže je určitě dobré, když o tom, co se při porodu bude dít, bude něco vědět předem.

Zdravotníci vždycky všechno vysvětlují a nabízejí vám, jako mamince, a na vás je také rozhodnutí zda využijete nabízené možnosti například bolest tišících léků, můžete to probrat se svým doprovodem, ale pozor na to, že jen vy sama v tu chvíli cítíte bolest, tedy nikdo jiný nedokáže říci, zda léky skutečně chcete, nebo ne.

Dbejte na to, aby měla dostatek odvahy k tomu, aby vás přesvědčila o alternativním řešení situace v případě, že něco nepůjde podle vašeho přání.

Naprosto zásadní také je, aby si tato osoba udělala tolik času, kolik ho jen bude potřeba, a mohla se vyvázat z jakýchkoli pracovních i jiných povinností. Porod někdy trvá řadu hodin a není žádoucí ho urychlovat kvůli doprovodu.

Ve většině případů si budoucí maminky vybírají otce svého dítěte. Pokud to ovšem není možné, budete se možná muset obrátit na dobrou kamarádkou nebo na příbuznou – ideální je, když už taková osoba jednou porod zažila na vlastní kůži. Potom ví, jak umí porodní bolest potrápit, ale stále zůstává ve hře to, že vnímání bolestí i celkový prožitek je naprosto individuální a i když vypadá všechno relativně stejně, nedají se dva porody srovnávat.

Už jste někdy uvažovala o dule

Pokud si nemůžete vzpomenout na nikoho, kdo by se pro tak velký a zodpovědný úkol hodil, mohla by vám pomoci dula. Dula je speciálně vyškolená žena, která poskytuje maminkám především psychickou podporu při porodu a pomáhá jim v prvních dnech života miminka. Služby duly, jsou ale placené. Je dobré si s dulou vytvořit vzájemný vztah již v průběhu těhotenství, aby opravdu nahradila vám blízkého člověka a zastoupila roli podpory při porodu.

Nepleťte si ovšem dulu s lékařem. Znamená to, že dula neposkytuje zdravotnické služby, nenahrazuje práci porodních asistentek ani lékařů, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a ostatní rodinou. Dula vám může v těhotenství také pomoci s jídelníčkem, správnou životosprávou, pomůže vám sepsat porodní plán, provádí masáže a po porodu by vás měla podporovat při zahájení kojení. Pokud o žádné nevíte, najdete je například na www.duly.cz.

Jak připravit svou vyvolenou osobu na porod

Být partnerem u porodu s sebou nese velkou zodpovědnost, a tak je dobře, když se tato osoba připraví na váš velký den stejně pečlivě jako vy sama. Mezi věci, které by mohla taková osoba udělat, patří:

  • Návštěva předporodních kurzů společně s vámi.
  • Podrobná znalost vaší představy o průběhu porodu.
  • Umění masáže bederní páteře – to je samozřejmě velké plus!
  • Umění podpořit milým slovem
  • Být trpělivý
  • Těšit se na miminko