Těhotenství nemusí být jen na vás. Zkuste vašeho partnera zapojit do celého procesu a on se tak nebude cítit jako na druhé koleji.

Dodejte mu sebedůvěru ještě před porodem!

V centru pozornosti jsou před narozením dítěte obvykle pouze budoucí maminky, a tak se tatínkové mohou cítit poněkud odstrčení. Svého partnera zapojíte také tím, když budete říkat „Čekáme miminko“, i kdyby vám to mělo připadat trochu divné. Ale jemu to bude připomínat, že těhotenství je záležitostí jak maminky, tak také tatínka.

Mluvit je dobré

Když si budete o věcech povídat, může to uvolnit spoustu napětí. Ví už váš partner, že má tatínek u porodu nezastupitelnou úlohu? Možná si ale stále myslí, že tam nebude k ničemu, protože nemá žádné medicínské vzdělání, a že tam bude všem jenom překážet. Zkuste jej ujistit, že bude mít spoustu práce. Nemá náhodou kamaráda, který už byl u porodu? Třeba by pomohlo, kdyby si o tom společně promluvili u piva.

Proč jsou tatínkové u porodu důležití?

Nemělo by vám jít jen o to, aby se tatínek cítil užitečný a zapojený do celého procesu. Tatínkové mohou být při porodu opravdu užiteční. Udělejte z něj manažera vašeho porodního plánu – může za vás mluvit, když bude mít pocit, že se vám něčeho nedostává.

  • Může se pokusit být překladatelem lékaře či porodní asistentky, jejich požadavky vám bude opakovat a bude vám pomáhat v jejich uskutečnění. To se týká hlavně období tlačení a správného dýchání během jednotlivých fází porodu.
  • Masážní techniky, které se váš partner naučí v předporodních kurzech, vám mohou poskytnout vítanou úlevu od bolestí. Dotyky dělají zázraky, i kdyby mělo jít jen o uklidňující pohlazení nebo o krátkou masáž zad jen proto, aby vám naznačil, že je s vámi.
  • Požádejte svého partnera, aby se snažil zajistit, abyste měla veškeré pohodlí – to může znamenat změnu polohy, když už se vám nedostává energie. A když je vám moc horko, pomůže vám studený obklad, který vám váš partner hbitě přiloží na čelo!
  • Zázraky udělá taky pár povzbuzujících slov – to když se vám bude zdát, že už jste na konci sil, utahaná a vyčerpaná. Váš partner vám může dodat vzpruhu a říkat vám, jak skvěle si vedete a jak jste statečná. Můžete se s ním podělit o své prožitky a emoce.
  • Může vás informovat o průběhu porodu a dodat vám tím sílu do závěrečného snažení. Bude také první, kdo vaše miminko uvidí! Většinou teprve v okamžiku narození dítěte zjistí, že je dojat k slzám, a také naprosto vyčerpán.