V porodním přání máte příležitost vyjádřit své představy o tom, jak byste chtěla, aby váš den D probíhal. Zjistěte jak napsat porodní přání a co může obsahovat.

Schválně jsme zde napsali "přání", protože je lepší, když si necháte trochu zadní vrátka - děti občas plány nemusí respektovat! A nezapomeňte, že pokud se budete chtít na něco zeptat nebo se o něčem poradit, náš tým je tu pro vás.

Proč bych si měla sepsat porodní přání?

Sepsat si porodní přání umožní i vám samotné se zamyslet nad tím, co o porodu víte a jak byste si samotný porod představovala. Doporučujeme si přání sepsat a prodiskutovat s personálem porodnice, kde se rozhodnete přivést na svět své miminko. Buď v rámci předporodních kurzů, v prenatální poradně nebo si sjednejte individuální schůzku s porodníkem. Vyhnete se tak zklamání, že některá vaše přání nejsou možná splnit nebo vám porodní asistentka nebo lékař vysvětlí, co porodnice považuje za samozřejmost a nemusíte tedy v porodním přání zdůrazňovat.

Mnohdy nakonec dospějete k názoru, že není nutné si přání sepisovat a že se na všem dohodnete s personálem osobně až přijde vhodný čas, protože vědět dopředu zda budete nebo nebudete chtít například léky od bolesti není možné říci, dokud nepocítíte porodní bolesti, zvláště rodíte- li poprvé.

V porodních přáních se píše například o tom, jaké bolest tišící prostředky byste ráda využila či v jaké pozici byste chtěla rodit. Zdůrazňujeme ale, že pokud rodíte poprvé, jakmile začnou porodní bolesti, může se váš názor velice rychle změnit a vy budete vyžadovat bolest tišící prostředky, informujte se tedy předem, jaké možnosti porodnice nabízí, ne ve všech je například možné využít epidurální analgezii. Co se týká polohy v druhé době porodní, porodní asistentka nebo lékař vám vysvětlí v jakých polohách se v porodnici dá rodit a jaké mají výhody či nevýhody, sama zjistíte až v druhé době porodní, jak to vyhovuje vám a jak jste schopna využít svého břišního lisu k vytlačení vašeho miminka.

Hlavně nezapomeňte, že během porodu se situace mění každým okamžikem. Mohou nastat situace, které vyžadují okamžité řešení v zájmu zdraví miminka nebo vás.

Pokud například budete mít v přání, že byste ráda využila porodní vany v první době porodní, musí porodnice tuto možnost nabízet a může také nastat situace, že bude probíhat jiný porod a nebude možné vanu využít.

Jak sepsat porodní plán

Než začnete sepisovat svůj porodní plán, snažte se získat co možná nejvíce informací o tom, v čem si nejste jistá. Běžte na předporodní kurz a poraďte se o všem se svým gynekologem. Můžete si promluvit také s maminkami, které už mají porod za sebou - zjistěte, co si napsaly do svých porodních plánů ony a jak to nakonec všechno fungovalo.

Prosím nezapomínejte, že každá maminka a každý porod je jiný a individuální, proto když u jedné maminky byla provedena episiotomie (nástřih hráze) neznamená, že bude provedena i u vás.

Zapojte i svého partnera - nezapomeňte, že by měl být o vašich požadavcích a názorech informován a měl by vědět, co od něj budete v době kolem porodu očekávat. 

Co může váš porodní plán obsahovat?

  • Vaše jméno a rok narození.
  • Koho byste ráda u porodu měla.
  • Budete porod fotit nebo natáčet - natáčení v průběhu porodu nebývá dovoleno
  • Kdo byste si přála, aby vedl váš porod (asistentka, lékař) – většinou jsou přítomni oba dva
  • Jaké pomůcky byste ráda použila (porodní stolička, balón, sprcha) v první době porodní
  • Pokud si pomůcky přinesete s sebou, jaké byste ráda využila (hudba, aromaterapie).
  • Jaké tišící prostředky byste ráda využila ke zmírnění porodních bolestí
  • V jaké poloze byste chtěla porodit své dítě – proberte s lékařem ve vybrané porodnici zda je to možné
  • Dotepání pupečníku nebo přestřižení pupeční šňůry otcem – záleží na stavu novorozence.
  • Darování pupečníkové krve – nutné mít předem sepsanou smlouvu
  • Přejete-li si přiložit dítě do 30 minut po porodu- dělá se naprosto automaticky ve většině porodnic

Nezapomínejte, že pokud si vyberete porodnici pro porod svého miminka, je dobré, abyste s personálem vybudovali vztah založený na důvěře. Navštěvujte předporodní kurzy, diskutujte vaše přání ještě před samotným porodem.

Společným cílem vás všech je dosáhnout zdravého miminka i maminky, proto je prioritou personálu, aby vám zajistil co největší bezpečí za co nejlepších podmínek.  Personál se vám nikdy nesnaží ublížit nebo úmyslně neplnit vaše přání, někdy to však není možné, ale vždycky se vám situace vysvětlí nebo nabídne alternativa.