Určitě vás zajímá, jak to bude probíhat, až přijedete do porodnice. Přečtěte si náš článek a zjistíte víc.

Až přijedete do porodnice, začne se o vás starat zkušený zdravotnický personál, pro který je pomáhání dětem na svět každodenním chlebem. Všichni samozřejmě vědí, že je porod nesmírně silný fyzický i psychický prožitek a jsou zde proto, aby pomohli vám i vašemu partnerovi všechna jeho úskalí zdárně překonat. Takže pokud budete potřebovat s něčím pomoci nebo pokud se budete chtít na cokoliv zeptat, nebojte se na personál obrátit.

Kontroly a testy při příjmu

Když přijedete do nemocnice rodit, půjdete na takzvaný příjem rodiček, kde se zapisují všechny těhotné maminky přijímané k porodu. Tam potkáte porodní asistentku, kterou již možná budete znát z předporodních kurzů, nebo těhotenské poradny, společně s lékařem. Je nutné zjistit o vás a vašem těhotenství základní informace, které jsou nezbytné k bezpečnému vedení porodu.

Při vyšetření bude lékař a porodní asistentka zjišťovat:

  • Jak je porod pokročilý, tedy například zda vám už praskla plodová voda, jak časté a intenzivní jsou kontrakce, zda nekrvácíte nebo nemáte jiné obtíže a podobně.
  • Zkontroluje vám krevní tlak, pulz, tělesnou teplotu.
  • Zeptá se vás na to, s čím se léčíte, na vaše alergie a na léky, které pravidelně užíváte.
  • Zhodnotí dosavadní průběh vašeho těhotenství podle těhotenské průkazky.
  • Zkontroluje vaše bříško a provede vaginální vyšetření, při němž se hodnotí, nakolik je porod pokročilý.
  • Nezbytné je kardiotokografické vyšetření miminka – CTG.
  • Někdy doplní příjem i ultrazvukovou kontrolu vašeho děťátka, někdy není nezbytná.
  • Pokud byl pozitivní stěr z pochvy na konci vašeho těhotenství a odtekla vám plodová voda, pak je nutné podání antibiotik, aby se vyhnulo infekci miminka, až bude procházet vašimi porodními cestami.
  • O všem se učiní záznam do vaší zdravotní dokumentace.

Mám čekat doma nebo v porodnici?

Podle vaginálního nálezu, případně podle toho, zda vám odtekla plodová voda, vám lékař řekne, jaký bude další postup. Někdy vám bude nabídnuto jít ještě domů, protože se ještě nejedná o pravé bolesti k porodu nebo je porod na úplném začátku a bude trvat ještě mnoho hodin. Pokud byste se ale necítila na to být doma a raději byste zůstala v nemocnici, většinou to nepředstavuje problém, budete pod dohledem.

Když se rozhodnete zůstat v porodnici, bude vám přiděleno lůžko na oddělení. Na samotný porodní sál půjdete, až porod postoupí. Porodní asistentka vám řekne, co si později na porodní sál vzít s sebou.

Co si připravit na porodní sál?

  • ručník,
  • mýdlo,
  • voda,
  • hroznový cukr,
  • telefon, abyste mohla dát světu vědět, že se vaše miminko narodilo.

Chcete mít jistotu, že při balení na nic nezapomenete? Podívejte se na seznam věcí do porodnice

Příprava k porodu

Součástí porodu je tzv. příprava k porodu, do které patří oholení, klyzma a osprchování. Klyzma znamená vyprázdnění, dělá se proto, aby se vašemu miminku udělalo co možná nejvíce prostoru v pánvi, až bude procházet porodními cestami a také proto, abyste ve druhé fázi porodu mohla své miminko vytlačit.

Naplněná střeva mohou tvořit překážku hlavičce miminka. Holení má ten důvod, když dojde k porodnímu poranění a je nutné zranění zašít, chloupky mohou být zdrojem infekce rány, znepříjemnit hojení a prodloužit ho. 

Pokud si nepřejete ani holení, ani klyzma, většinou vám personál vysvětlí důvody, proč je to pro průběh porodu prospěšné, ale nutit vás nebude.

Nastal čas jet na porodní sál

Pokud porod postoupil, personál vás vezme přímo na porodní sál. Stejně jako v předchozím případě vám bude vysvětleno všechno, co se s vámi bude dít. Pokud máte porodní přání, porodní plán, předejte ho personálu, ale vždycky je lepší ústně probrat své představy o porodu.

V naprosté většině porodnic je možné mít u porodu doprovod. Věřte, že váš partner je stejně nervózní jako vy. Porod je extrémně fyzicky i psychicky náročný, ale neznamená to, že by měl vaše potřeby tlumočit partner. Vždycky budete schopna se s personálem domluvit na prostředcích proti bolesti nebo vnímat rady ohledně dýchání a později tlačení. Není proto nutné, aby se váš partner stal vaším mluvčím, vy sama budete v tu chvíli nejlépe vědět, jak se cítíte.