Jak děti rostou, začnou mít i vlastní hlavu. Máme pro vás pár triků, se kterými naučíte vaše děťátko jíst tu správnou, pestrou a vyváženou stravu.

Šťourá se v jídle

Zrovna když jste přišla na jídlo, které mu chutná, najednou ho začne odmítat. To je u batolat normální. Bohužel to znamená, že pro vás bude krmení hotový očistec. Asi polovina batolat nechce pořádně jíst, což znamená, že máte šanci 1 ku 1, že to potká i vás. Mějte proto stále na paměti, že je to normální a že na to nejste sama! Následující tipy vám mohou pomoci si celou věc trochu usnadnit!

Pár tipů, jak na “vybíravce”

  • V první řadě dávejte dítěti jídlo, když má skutečně hlad - brzy se vám vyloupne určitý denní řád, který pak budete dodržovat.
  • Nechte dítě jíst svým vlastním tempem a netrvejte na tom, aby vždy vše dojedlo. Naléhání ho bude jen stresovat, díky čemuž bude mít menší chuť k jídlu a začne se v něm šťourat.
  • Když dítě jednou něco odmítne, nevzdávejte se. Zkuste to znovu po pár dnech. U některých potravin to může chtít až 15 pokusů!
  • Dbejte na to, aby jedlo v klidu a soustředilo se pouze na jídlo, takže žádná televize u jídla!
  • Začínejte s malými porcemi a postupně přidávejte, pokud bude mít hlad.
  • Averze k zelenině je u batolat velice častá – a také je to věc, která dělá rodičům největší vrásky. Zeleninu nakrájejte, ať vypadá zajímavě nebo alespoň dávejte více ovoce.

 

Když budete jíst jako rodina pohromadě, hodně to pomůže. I když je to pořád ještě malé dítě, kopíruje chování dospělých. Když vy budete obědvat zdravé jídlo, dítě vás bude pozorovat a učit se z toho, co vidí. Také je dobré s batoletem mluvit o jídle, které máte ráda. Třeba jako to jablíčko je ale mňam mňam, nebo ten špenátek je výborný. Dítě to tak lépe pochopí a zapamatuje si to. Hlavní je však trpělivost. Může vám sice připadat, že se dítěti mění chutě den ode dne, ale hlavní je vytrvat a dbát, aby jedlo zdravou a vyváženou stravu.

Inspirujte se nápady na veselé svačinky!