Nevíte, jak má vypadat správně vyvážený jídelníček pro vaše malé batole? Přečtěte si náš článek, ve kterém najdete užitečné tipy.

Krmení batolete může být někdy docela peklo, obzvláště teď, když už umí říkat NE! Avšak všechna jídla, snídaně a svačinky jsou pro něj důležité, protože potřebuje vyváženou stravu a spoustu živin. Připravili jsme pro vás několik nápadů na vyvážená jídla a vydatné svačinky, kromě toho vám náš tým kdykoli rád poradí, když to budete potřebovat.

Vyvážená strava pro batole od rána až do večera

Vaše čilé batole rychle roste. Aby přijalo dostatek energie a živin, mělo by denně sníst tři vyvážená jídla a několik vydatných svačinek v mezidobí. Pravidelná jídla a svačinky nejenže zaručí, že dítě přijme všechny živiny a energii, kterou potřebuje, ale zároveň nebude hladovět a naučí ho to zdravě jíst v budoucnosti.

Stejně jako vy máte někdy problém usnout, když jste přetažení, podobně se chová dítě u jídla, když má až moc velký hlad. Svačinky pomáhají udržovat hladinu živin na dostatečné úrovni, tak se nemůže stát, že by dítě mělo až moc velký hlad.

Batolata mají také ráda legraci a pestrost, ráda kousají “dospěláckou” stravu, ať už co se týče velikosti nebo konzistence. Pestrá strava je rovněž zabaví, takže se budou chtít krmit sama. Budou tak čím dál samostatnější a postoupí zase o krok blíž ke společnému stolování s dospělými.

Jaká malá, vyvážená jídla jsou pro batole vhodná?

Snídaně

Nabídněte dítěti celozrnný chléb s rostlinným tukem (margarínem), ozdobte jej plátkem okurky, papriky a rajčete. Jindy dejte dítěti k snídani jogurt (neslazený, ne smetanový krém). Nezapomínejte na mléko, protože je to nejjednodušší způsob, jak mu dodat potřebné vitamíny a minerály potřebné pro zdravý růst. Batolecí mléka dětem přinášejí kombinaci všech důležitých vitaminů a minerálů s unikátní směsí oligosacharidů (GOS/FOS), která podporuje silné kosti a zoubky, správnou střevní mikroflóru pro spokojené bříško a tím přispívá ke správnému růstu a vývoji vašeho miminka. Obilné kaše a müsli jsou také zdravou snídaní, která dodá potřebnou energii do začátku dne. Zkombinovat je můžete s batolecím mlékem nebo bílým neslazeném jogurtem. Přikrájet můžete i kousek čerstvého ovoce např. banánu nebo jablka.

Oběd

K obědu by dítě mělo jíst stravu bohatou na sacharidy, jako třeba brambory, rýži, těstoviny, na bílkoviny jako maso, ryby, drůbež a k tomu alespoň dva druhy zeleniny, v ideálním případě i víc, protože ty obsahují různé typy živin. K pití doporučujeme vodu (raději kojenecký čaj než džus). Zdrojem zeleniny a vody zároveň může být i chutná polévka. Jídlo můžete zakončit odměnou v podobě moučníku, jako je třeba ovocná přesnídávka, mléčná rýže nebo jogurt s ovocem.

Večeře

Pokud prozatím vaše dítě vše snědlo, včetně několika svačinek v mezidobí, nebude mít asi večer takový hlad. Nabídněte mu třeba kaši, chléb se sýrem pokrájený do legračních tvarů. K pití dávejte vodu nebo naředěný džus a pokud bude mít stále hlad, odměňte ho ovocem nebo jogurtem. Na dobrou noc by mělo dostat opět lahev batolecího mléka.