S lilkem můžete ve své kuchyni vykouzlit lahodné a především zdravé pokrmy.

Baklažán je cenným zdrojem vitamínů i minerálů. Obsahuje beta-karoten, který je důležitý pro zrak a posiluje obranyschopnost organismu proti nemocem. Také v něm najdeme bohatý zdroj směsi vitamínů skupiny B. Tato skupina vitamínů je nezbytná pro dobrou funkci imunitního systému, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a „rozveselují“ nervy, z čehož plyne optimismus. A kdo by potřeboval obšťastnit nervy více než nastávající či kojící maminky?

Krok první Příprava kuskusu

Kuskus nasypeme do širší ploché nádoby, zakápneme olivoyým olejem a vidličkou jej důkladně promícháme. Poté kuskus zalijeme vroucím vývarem (pokud jej nemáte po ruce, vystačíte si s vodou) a zakryjeme dobře padnoucí pokličkou. Po pěti minutách kuskus načechráme vidličkou.

Krok druhý Práce s lilkem

Lilek důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky tlusté cca 1cm, které potřeme rajčatovým protlakem. Takto upravené plátky lilku přendáme na plech vystlaný pečícím papírem a přidáme na ně lisovaný česnek, sůl, pepř, tymián i na kolečka nakrájené černé olivy. Kuskus zbavíme přebytečné vody a pomocí lžíce jej přendáme na jednotlivé plátky lilku.

Krok třetí Pečeme

Před samotným pečením ještě jednotlivé plátky zakápneme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 10 minut.

Krok čtvrtý Přidáme kozí sýr

Po prvních deseti minutách plech vyndáme a na lilek přidáme plátky kozího sýra. Pečeme dalších 10 minut (do té doby než plátky lilku změknou).   

Chcete svůj těhotenský či kojící jídelníček obohatit o další zdravé a výživné pokrmy? Zkuste si připravit zdravé muffiny nebo cuketové placičky.