Ne vždy se každý cítí skvěle, a jestliže jste se už dlouho nevyspala a trápí vás některé 'vedlejší účinky' těhotenství, je úplně přirozené, že se cítíte, jako by toho na vás někdo naložil až příliš. Přečtěte si, jak se s těmito pocity vypořádat.

Proč se mi zdá, že já a těhotenství nejdeme dohromady?

Na obálkách společenských časopisů se zásadně vyskytují jen usměvavé budoucí maminky, které přímo září štěstím. Ovšem ne každá žena se v těhotenství cítí takhle spokojená.

Vaše tělo prochází velkými změnami, a tak se může stát, že se cítíte unavená, rozladěná či nejistá. A pokud vás k tomu navíc trápí bolesti zad, ranní nevolnosti, zácpa nebo jiné „těhotenské“ obtíže, pak není divu, že se můžete cítit naprosto otrávená. Některé ženy dokonce tvrdí, že těhotenství spíše přetrpěly, než že by si jej užily.

Možná se vám nijak zvlášť neuleví, ale i když se teď třeba cítíte trochu na dně, nakonec bude všechno v pořádku. Pokud jste nyní v prvním trimestru těhotenství, určitě ráda uslyšíte, že během druhého trimestru některé obtíže, jako je například nevolnost či celková únava, většinou úplně zmizí.

Nezapomeňte, že se během těhotenství musíte postupně vyrovnat s velkými emocionálními změnami. Hormony ve vašem těle také mohou vaše pocity pořádně zesílit. Pokud máte ze svého těhotenství nějaké obavy či máte pocit, že nedokážete své pocity úplně zvládnout, snažte se zjistit, z čeho máte největší strach. Když zjistíte, z čeho jste tak nervózní, můžete začít přemýšlet o způsobech, jak se s tím vypořádat.

Co pro sebe můžu udělat, abych se cítila lépe?

Zaprvé, hodně mluvte. Zkuste najít někoho, komu byste se mohla se svými pocity svěřit a kdo by vám mohl pomoci s vašimi starostmi a obavami. Může to být kamarádka, která si už takovou zkušeností prošla, váš partner, matka nebo lékař. Když o svých pocitech budete mluvit, nejenže se vám uleví, ale získáte na celou věc i jiný náhled.

Naslouchejte svému tělu a dopřejte mu odpočinek, když si o něj řekne. Určitě si udělejte čas jen pro sebe a dělejte věci, z nichž máte dobrý pocit. Může to být klidně vana plná bublinek za svitu mnoha svíček, stejně jako návštěva kina s vaší nejlepší kamarádkou. Nebo vyrazte na nákupy, i v těhotenství můžete být přece „kočka“.

A konečně, myslete na to příjemné, co vás čeká. Když si poprvé pochováte svoje děťátko, všechny tyhle pocity velmi pravděpodobně zmizí v nenávratnu. Těhotenství není vždycky snadné, ale většina maminek bude určitě souhlasit s tím, že to za to stojí!