Spousta těhotných maminek trpí změnami nálad či dokonce depresemi. Jednou máte náladu pod bodem mrazu, za chvílí zas brečíte štěstím? Nebojte se, cvičí s vámi hormony!

Ve vašem těle se nyní hladiny hormonů mění, takže je normální, že v těhotenství trpíte změnami nálady. Vaše tělo tvrdě pracuje, aby se mohlo dobře postarat o rostoucí děťátko, a v hlavě vám víří tolik věcí, že občas můžete mít pocit, že jediným řešením dané situace jsou slzičky nebo křik. Pokud vás změny nálady hodně trápí, promluvte si o tom se svým lékařem a nezapomeňte: vždycky se s námi můžete spojit a my se vás budeme snažit povzbudit!

Pokud se cítíte pod psa, starejte se o více sebe

Zdá se vám, že nad svými hormony nemáte žádnou kontrolu a k tomu se vás každý ptá na vaše rostoucí bříško? Může to tedy vypadat, jako byste snad měla těhotná zůstat navždycky. Drobné malichernosti se sčítají a tak není divu, že se občas můžete cítit unavená a podrážděná. Není divu: týdny pálení žáhy nebo vstávání v noci, protože musíte zase na záchod, si mohou vybrat svou daň.

Některé budoucí maminky se občas při takových náladách cítí provinile, protože mají pocit, že by měly samým štěstím jenom zářit a všem na potkání oznamovat, jak skvěle se právě cítí. Pokud se ale cítíte trochu pod psa, vězte, že v tom nejste sama. 

Změny nálady jsou v těhotenství naprosto běžné a postihují i ty nejusměvavější maminky.

Snažte se těmto změnám nálady moc nepodléhat a nedovolte, aby vás zcela ovládly. Místo toho si pokaždé, když nejste správně naladěná, dopřejte něco, co vám udělá radost. Může to být návštěva kadeřnictví, kina, nebo odpoledne strávené s kamarádkami.

Pokud opravdu cítíte, že vám vaše obavy přerůstají přes hlavu, bude lepší, když si o tom promluvíte se svým lékařem. Pamatujte si, že jsou na světě lidé, kteří vám chtějí a mohou pomoci.

Nenechávejte si to pro sebe

Každé těhotenství s sebou nese určitou dávku stresu. Koneckonců, musíte myslet na spoustu věcí: jak nově příchozí děťátko ovlivní váš vztah, vztahy s kamarády a dalšími lidmi, nebo dokonce vaše zdraví. Také začínáte řešit, jak zvládnete nové povinnosti a zodpovědnou péči o miminko. Promluvte si o svých obavách se svým partnerem, s někým z rodiny nebo se svou kamarádkou, alespoň se dozvědí více o tom, jak se cítíte a budou vám moci nějak pomoci.

Předporodní deprese

Pokud se špatných pocitů nemůžete zbavit dlouhodobě, je možné, že trpíte nějakou závažnější formou změn nálady v těhotenství, které se říká předporodní deprese. Pokud vaše nálada bodu mrazu dlouhodobě neustupuje, ráno máte opakovaně problém vstát z postele, abyste prožila den, trápí vás konkrétní problém, nebo na nic konkrétního nedokážete sama přijít, neváhejte kontaktovat svého lékaře, jistě společně najdete řešení.