Přirozený porod se může od toho lékařsky vedeného značně lišit. Přečtěte si jak.

Možností, jak na svět přivést své dítě, je několik. Jasným doporučením je porod v prostředí porodnice. Existují i porodní domy, ale to pouze ve větších městech. Porod v domácím prostředí není v naší republice podporován pro extrémní riziko pro maminku i dítě. V porodnici je společným cílem nejen personálu, ale i budoucích rodičů přivést na svět zdravé dítě s co nejmenším rizikem pro maminku.

Porod v nemocnici

Výhodou porodu v nemocnici je, že své dítě přivedete na svět v zařízení, které je k tomu maximálně uzpůsobené. Vždy je okamžitě dostupný vyškolený zdravotnický personál i kvalitní technické a přístrojové vybavení. V porodnici máte na výběr z celé řady způsobů, jak tišit bolest a můžete si zvolit pro vás nejpohodlnější porodní polohu a používat různé pomůcky pro usnadnění porodu. Pokud je to nezbytné, je možnost okamžitě provést císařský řez a je tu i jednotka intenzivní péče, kdyby se stalo něco nečekaného a závažného.

Ačkoli má každá porodnice svoje vlastní pravidla, máte možnost výběru péče spojené s porodem. Promluvte si přímo s personálem porodnice v rámci předporodních kurzů, jak konkrétní porodnice k porodu přistupuje. Jedině tak můžete společně rozhodnout, co vám pravděpodobně bude nejvíce vyhovovat a vyhnete se možnému zklamání.

Přirozený porod

Jak bude váš porod probíhat záleží na celkovém průběhu vašeho těhotenství. Pokud všechno probíhalo naprosto normálně, vaše děťátko je hlavičkou dolů a i v průběhu porodu nenastanou žádné komplikace, není nutné do porodu zasahovat. Sama si můžete říci, že byste ráda léky proti bolesti, ale nikdo vám je nebude nutit. Takový porod, který je pouze pod dohledem personálu, ale nijak se do něj nezasahuje je považován za porod přirozený.

Lékařsky vedený porod

Další formou porodu je lékařsky vedený porod, který má mnoho podob. Nemůžeme vyjmenovat všechny situace, kdy je nutné do porodu nějakým způsobem zasáhnout například léky, ale vždycky vám lékař a porodní asistentka vysvětlí, proč je dobré do průběhu porodu zasáhnout. Nezapomínejte, že pro personál je hlavní, aby všechno probíhalo bez zbytečných rizik pro vás i vaše děťátko.

Porodní přání

Můžete si vytvořit i porodní přání, které doporučujeme dopředu probrat s lékařem či porodní asistentkou ve vybrané porodnici. Je nutné si uvědomit, že během porodu mohou nastat situace, které vyžadují rychlé jednání a rozhodnutí, která porodní přání změní.

Porodní vana

V některých porodnicích je v průběhu první doby porodní možné využít i porodní vanu, ale samotný porod miminka probíhá už na souši. Vždy se informujte o možnostech porodu ve vámi vybrané porodnici, abyste neočekávala něco, co není možné zajistit a nebyla jste zklamaná.