Vaše tělo nebude hned po porodu jako dřív, proto musíte být trpělivá. V článku se vám pokusím nastínit, co vás v poporodním období čeká a jak dlouho bude trvat hojení.

Bříško po porodu

Bříško se zmenší, nebojte se, ale chvíli to stejně bude vypadat, jako byste ještě byla těhotná. Je to způsobeno vaší dělohou, ta se bude po porodu postupně zmenšovat, ale má celé období šestinedělí na to, aby se vrátila do původní velikosti zpět do malé pánve.

V prvních několika dnech můžete dokonce cítit, jak se stahuje. To je ta bolest břicha, kterou pociťujete během kojení. Postupně se budou zpevňovat i svaly břišní stěny. O případném posilování či zatěžování břišní stěny se vždy předem poraďte se svým gynekologem.

Prsy

Prsy budete mít po porodu nejprve trochu uvolněné, protože se v nich tvoří jen malé množství žlutého hustého mleziva (kolostra). Pro novorozence je kolostrum velice důležité, protože je neobyčejně výživné a obsahuje také protilátky, které miminko chrání před infekcí. Mezi 2. - 5. dnem po porodu se začíná v prsech tvořit takzvané přechodné mléko. Velice často přitom dochází k náhlému nalití prsou a otoku prsní tkáně, prsy jsou napjaté a bolestivé. Při bolestivosti mohou pomoci studené obklady po kojení a jejich zahřátí či masáž před kojením

Důležitá je též správná technika kojení.

Rodidla

Je možné, že po vaginálním porodu budete na rodidlech cítit otok a citlivost na dotyk. Pokud jste měla nějaká porodní poranění, která vám porodník musel zašít, pak můžete v těchto místech cítit také svědění, tahání či mírnou bolestivost.

Tyto obtíže souvisejí s hojením poranění a trvají přibližně týden. Poranění se šije vstřebatelným materiálem, proto se žádné stehy nemusí vyndávat. Aby se vše dobře hojilo, je nutné zevní rodidla udržovat v čistotě, hráz byste si měla sprchovat po každé stolici, po močení a po každém kojení.

Je dobré používat speciální poporodní vatové vložky, které umožňují přístup vzduchu, případně klasické vložky pravidelně vyměňovat. Po výměně vložek si vždy důkladně umyjte ruce, aby se nepřenesl zánět z očistek, které nejsou sterilní, na vaše prsa.

Pochva po porodu

Po vaginálním porodu se vaše pochva během několika týdnů postupně vrátí téměř do původního stavu. Je důležité, abyste cvičila speciální cviky na posílení svalstva pánevního dna, které bylo v těhotenství a během porodu vystaveno velké zátěži.

Krvácení po porodu

Tento krví zbarvený vaginální výtok se nazývá lochia (očistky). Odchod očistek je projevem hojení děložní sliznice. V prvních hodinách a dnech po porodu jsou očistky krvavé a z dělohy mohou odcházet i krevní sraženiny. Postupně krve ubývá a po 3 – 4 dnech je výtok hnědorůžový.

Ve druhém týdnu po porodu se barva očistek mění na žlutavou a dále na bělavou až hlenovitou. Do čtyř týdnů po porodu vylučování očistek zpravidla ustává. Původně sterilní očistky z dělohy se po průchodu pochvou stávají zdrojem infekce. Proto je nutné dodržovat přísnou hygienu a po manipulaci s vložkami a s prádlem si vždy umýt ruce mýdlem!

Hojení po císařské řezu 

Pokud jste rodila císařským řezem, můžete cítit mírnou bolestivost, svědění či naopak menší citlivost na dotek v okolí operační rány. Vše se upraví po jejím zhojení.

Strie 

Pokud se vám na kůži během těhotenství vytvořily strie, pak budou postupně blednout. Ani po porodu však nepřestávejte pečovat o svou pokožku. Nejvíce namáhaná nyní bude pokožka na prsech.

Rozšířené žíly

Delší dobu po porodu vám mohou zůstat rozšířené žíly na nohou, kolem zevních rodidel a řitního otvoru. Postupem času se stav mírně zlepší.

Menstruace

V určitém čase po porodu začnete znovu menstruovat. Tato doba je u každé ženy individuální a souvisí s normalizací hladin ženských hormonů. I přesto, že jste po porodu ještě neměla menstruaci, může dojít k ovulaci. Pokud nechcete ihned znovu otěhotnět, pak používejte antikoncepci. Ani kojení stoprocentně nechrání před novým otěhotněním.

Vypadávání vlasů v šestinedělí

Některé maminky po porodu pozorují zvýšené vypadávání vlasů. To je způsobeno přechodným zpomalením růstu vlasů v šestinedělí. Dočasně tedy více vlasů vypadává, než dorůstá.

Po porodu vás s největší pravděpodobností přestane trápit pálení žáhy a zlepší se i problémy se zácpou (pokud jste jí v těhotenství trpěla). Je však samozřejmé, že stále budete muset jíst zdravě a pít dostatek tekutin, abyste svému trávicímu ústrojí ulehčila práci.