Být maminkou není vždy procházka růžovým sadem. Zejména v prvních týdnech po porodu, kdy je pro vás vše nové, se možná budete cítit unavená a nevyspalá. Na nedostatek spánku si někdy postěžuje téměř každá maminka. Nebojte se však. Vy to zvládnete!

Rozhodně není žádná hračka uspat děťátko, abyste si i vy mohla na chvilku odpočinout. V každém případě tak učiňte, kdykoliv to bude jen trochu možné. Máme pro vás několik tipů, jak se trochu vyspat a dát se do pořádku. Pokud budete potřebovat více rad, nebo máte nejasnosti, nebojte se na nás obrátit.

#1 Pravidelný režim

Pokud se vám povede zavést určitý režim (většinou po 6. týdnu) a vaše děťátko bude chodit v určitou dobu spát, budete v ohromné výhodě. Zvolte dobu, která vám bude oběma vyhovovat, třeba po poledním krmení, a naordinujte si oba klid nebo spací pauzu.

#2 Přeneste myšlenky na papír

Hodně maminek pořád myslí na to, co musí druhý den udělat. Proto si vše sepište, než půjdete spát, a uvidíte, jak se sama uklidníte a odpočinete si.

#3 Relaxace pro oba

Uklidnění před spaním je pro děti nezbytné a může udělat hotové zázraky. Proto se pokuste asi půl hodinu před spaním navodit klidnou atmosféru. Spánek dítěte vám dá příležitost jít si také odpočinout, o to lépe, když budete vědět, že je vaše děťátko pěkně nakrmené, uložené a spokojené.

#4 Nerozsvěcet, prosím

Jestliže vás vaše děťátko v noci volá, je lepší nechat místnost neosvětlenou (nebo jen s malou lampičkou), bude se vám i jemu lépe znovu usínat.

Pořiďte si do ložnice dětské světýlko. Vytvoří příjemné měkké osvětlení, u kterého se bude vašemu broučkovi hezky usínat a vám zároveň usnadní případné hledání věcí během nočního krmení.

#5 Miláčku?

O víkendu se s péčí o dítě střídejte s partnerem. Jeden z vás může ležet déle v sobotu a druhý zase dohánět spánkový nedostatek v neděli ráno.

#6 Stále svěží

I když je důležité, aby vaše děťátko přes den spalo, oba potřebujete být po zbytek dne svěží. Pravidelné lehké cvičení vám zaručí dostatek energie a také se vám po něm lépe usne. Neznamená to hned, že musíte do tělocvičny, postačí procházka na čerstvém vzduchu. Běžte za přáteli, projděte se s kočárkem, dělejte cokoliv, co vás fyzicky unaví. A pokud se potřebujete probrat, zkuste studenou sprchu, vonné oleje nebo svíčky.

#7 Samá voda

Jezte řádně a vybírejte si potraviny, jež tělo pomalu spaluje, jako třeba celozrnné těstoviny nebo ovoce. A především pijte dostatek vody!

#8 Buďte pozitivní

V neposlední řadě, když budete úplně na dně, myslete na to, že to nebude trvat věčně. Obejměte děťátko a vzpomeňte si na to, jaký to držíte poklad! Zavolejte kamarádce nebo mamince a popovídejte si spolu. Určitě vás rády vyslechnou.

Máte nějaké další rady, jak se vypořádat s nedostatkem spánku? Podělte se o ně s námi a ostatními maminkami! Přidejte příspěvek se svou inspirací, jak se dobře vyspat i s malým uzlíčkem.