Problémy se spinkáním potrápí nejedno dítě a nejednoho rodiče. Pro spokojenost všech začněte dítě učit dennímu a nočnímu režimu - naučit dítě spát má totiž své zásady.

Problémy se spaním u batolat jsou časté

Vaše batole by mělo v průměru spát v noci asi 11 hodin plus ještě asi tak hodinku a půl přes den. To je ideální model, ale jak jistě víte, děti nejsou stroje a každé je unikát. Spousta batolat má se spaním problémy. Asi jedna pětina jich nemůže usnout, další se budí během noci a některé zase ráno vstávají velmi brzy.

Co způsobuje problémy se spaním dětí?

Neexistuje žádné jasně dané pravidlo, co problémy se spaním způsobuje. Někdy jde třeba o malé změny, které mohou hodně pomoct.

  • Strava: Pokud dítě jedlo přes den jen málo (když mu třeba nebylo dobře), může se v noci probudit hlady.
  • Nadměrná únava: I když to může znít zvláštně, hodně batolat špatně spí kvůli tomu, že jsou přetažená – stanovte si dobu, kdy bude chodit spát, a nepřetahujte ji.
  • Nadmíra vzruchů: Každý se potřebuje před spaním trochu uklidnit – legrace a hraní těsně před spaním mohou způsobit, že bude vaše dítě čilé a neklidné, bude špatně usínat a v noci se může i budit.
  • Nepohodlí: I my dospělí máme problémy s tím dobře spát, když je moc horko nebo zima, nelíbí se nám pyžamo nebo peřina. Ani batole není jiné.

Jak naučit batole, kdy má spát?

Vaše batole bude jistě spát lépe, když budete před spánkem dodržovat malé rituály, mj. asi 15 - 20 minut, kdy se zklidní. Můžete si číst pohádku, vykoupat se, nebo se jen chovat a mazlit. Bude pro ně potom jednodušší "přepnout" se do spánkového režimu.

3 tipy pro pohodový spánek

  1. Dbejte na to, aby bylo dítě pohodlně oblečené
  2. V místnosti by nemělo být ani moc horko, ani moc zima.
  3. V bytě by měl být klid a světla by měla být ztlumená. Vaše dítko tak lépe pozná rozdíl mezi dnem a nocí – stmívač dělá zázraky stejně jako silné závěsy, nebo rolety, aby ho nerušilo světlo zvenčí.

Co když dítě neklidně spí?

Občas se stane, že i to nejhodnější dítě nemůže usnout. Pokud je vaše děťátko neklidné a v noci se budí, vyzkoušejte naše další tipy:

  • Spokojené bříško - dohlédněte, aby se dítě během dne dobře najedlo, aby snědlo všechna pravidelná jídla a svačinky. Pokud se v noci pořád ještě budí na mléko, zkuste mu dát místo mléka dudlík nebo ho jinak uklidnit. Anebo zkuste mléko na dobrou noc.
  • Buďte v klidu - pokud vašemu dítěti trvá déle, než se uloží ke spánku, buďte klidná a vyrovnaná. Položte ho do postýlky, odejděte z místnosti a počkejte 5 - 10 minut, než se k němu vrátíte.
  • Tma a ticho - pokud se vaše dítě budí v noci, dělejte to stejně. Nedělejte moc rozruch, nerozsvěcejte příliš ani nehlučte. A hned ho pak, nekompromisně, dejte znovu spát.