Noční krmení není jedinou příčinou probdělých nocí rodičů. Zjistěte, jak děťátku i sobě zajistit dobrou noc a spokojené bříško.

Po narození miminku chvíli trvá, než zjistí, kdy je den a kdy je noc. Má také maličký žaludek, do kterého se vejde jen trochu mléka, a tak potřebuje časté krmení po menších dávkách. Snahou maminky je už od začátku prodlužovat intervaly mezi nočním krmením, aby i ona nabrala síly na další den. Důvodem nočního buzení však nemusí být jen pocit hladu. Ale i ten se dá ovlivňovat.

Důvodem pro noční buzení není vždycky hlad

Pláč a křik je jediným vyjadřovacím prostředkem miminka. Potřeba dostat mlíčko je určitě jednou z častých informací, kterou vám miminko nočním pláčem dává najevo. Jsou ale i další vlivy, které sníží frekvenci probouzení miminka:

  • V místnosti, kde miminko spinká, by nemělo být ani příliš horko ani zima. Vyzkoušejte, jaká teplota vašemu miminku na spaní vyhovuje. Místnost večer vyvětrejte, aby v ní byl čerstvý vzduch.
  • Děťátku také mohou růst zoubky. To se většinou neobejde bez pláče. Pomoci mohou chladící gely. Neběhejte ke svému miminku při každém kňournutí. Často se mu jen něco zdá a vaše pohlazení nebo vyndání z postýlky ho může probudit.
  • Pokud miminku není dobře (například má zvýšenou teplotu), je pravděpodobné, že se bude v noci více budit.
  • Také miminka mohou mít nepříjemné sny a budit se s pláčem. V takovém případě je nejlepším lékem vlídné pochování a ukonejšení k dalšímu spánku.

Sytící mléko pro klidnější spánek

Maminky si velmi chválí sytící mléka. Z nutričního pohledu jsou srovnatelná s těmi standardními, protože dodají miminku vše, co potřebuje pro svůj správný růst a vývoj. Navíc ale obsahují rýžové a kukuřičné vločky, které miminko lépe zasytí. Díky tomu pak déle a klidněji spinká a nebudí se hlady. Velkou výhodou těchto mlék je, že mají stejnou kalorickou hodnotu jako standardní kojenecká mléka, a tak si můžete být jistá, že své miminko nepřekrmujete.