Vaše děťátko si začíná vybírat co mu chutná a co ne. V našem článku se dozvíte, jak mu hravým způsobem dodat vše, co potřebuje.

Pro spoustu maminek je krmení jako veliká výzva. Někdy však pomůže, když se zastavíte a zkusíte přemýšlet o tom všem z pohledu svého dítěte. V tomto věku se vše točí kolem toho, že se vaše dítě učí samo rozhodovat, objevuje mnohé nové, ale zároveň potřebuje jistotu a režim. Máme pro vás pár nápadů, jak udělat z jídla větší legraci. Samozřejmě nám můžete také kdykoli napsat.

Jak to udělat, aby dítě jídlo bavilo

Vaše dítě v této fázi vývoje pracuje na své osobnosti, proto je dobré ho do jídla zapojit a také ho u něj pobavit. Obojí pomáhá v případě, že s ním máte problémy.

Pravidelnost

Děti určitý řád potřebují, proto dodržujte pravidelný režim, co se týče jídel a svačin. Nekrmte ho ani těsně před spaním, může být příliš unavené. Kromě tří hlavních jídel denně mu nabídněte dvě až tři malé svačinky, třeba ovocné pyré, kousky nakrájeného čerstvého ovoce, kousky pečiva, jogurt, kostky sýra apod.

Nedávejte mu pít sladké nápoje jako džus nebo limonády, dítě pak bude syté a nebude chtít jíst, až na to přijde řeč. Dávejte mu napít vody nebo dětského čaje. Nechte dítě, ať se samo rozhodne, kdy má dost. Pozná samo, kdy už je syté.

Jídlo může být legrace

Podávejte mu jídlo nakrájené na zajímavé tvary, se kterými si bude moct hrát. Použijte třeba vykrajovátka na cukroví, takže bude mít chleba ve tvaru hvězdičky, srdíčka nebo nějakého zvířátka. Těstoviny mohou mít také zajímavé tvary, spirály, písmenka, což vše bude vaše dítě velmi zajímat. Myslete na to, jak zajímavě jídlo naaranžovat a pojmenovat. Brokolice a květák vypadají trošku jako stromy, tak proč jim neříkat „zábavný les“. Můžete také udělat do chleba díru, dát pod něj vejce natvrdo a dělat, jako že se schovává v noře.

Na talířích vytvořte z jídla malé obličejíčky tím, že užijete zeleninu různých tvarů. Nebo vymyslete hru, v níž odměníte dítě pokaždé, když něco sní.Neřešte příliš nepořádek. Vaše dítě bude jíst mnohem lépe, když ho necháte jíst samotné a uděláte z toho hru. Může si namáčet chléb do pomazánky, dělat, že je to barva, a mrkví třeba malovat na talíř různé věci.

Zapojte ho

Batolata mají ráda, když je zapojíte do činností, nákupů, vaření a výběru, co se bude jíst. V supermarketu mu ukazujte věci, které pozná, jako rajče, mrkvičku a pak je pochvalte. Potom mu řekněte, že jí všechno to, co tak pěkně poznalo v obchodě.

Vaše dítě je příliš malé, aby s vámi mohlo opravdu vařit, ale může se dívat a poslouchat, třeba usazené v jídelní židličce, jak loupete brambory a krájíte ingredience, z nichž připravíte jídlo.

Zeptejte se ho, z jakých ingrediencí máte vařit, také si může samo vybrat pití. Stane se tak součástí rozhodovacího procesu. I když ten, kdo rozhoduje o jídle, byste měla být i nadále vy jako rodič. Naprostou volnost dítěti zase nedávejte...

Berte své dítě jako osobnost

I když je ještě malé, už je to osobnost, která má své chutě a ví, jak chce mít své jídlo připravené. Dodržujte to, co má dítě rádo, nepouštějte se do moc velkých experimentů. Také můžete dítěti dávat jeho oblíbené příbory, talíř a hrnek, takže se bude na jídlo víc těšit.

Inspirujte se našimi recepty a vyzkoušejte si připravit nějaký z nich s vaším drobečkem!