Vyčerpaná maminka nikomu ani ničemu neprospěje. Během péče o dítě je také důležité najít si čas jen pro sebe. Jak na to se dozvíte v našem článku.

Proč si potřebujete vyhradit chvíli jen sama pro sebe

Počáteční euforie z toho, že se vám narodilo děťátko, již přešla a oba si na sebe již pomalu zvykáte. Samozřejmě, že máte pořád velkou radost, ale asi teď pocítíte potřebu udělat si čas jen sama na sebe. Je to tak v pořádku, tak se kvůli tomu nemusíte cítit vůbec provinile. Existuje spousta důvodů, proč si udělat čas jen sama pro sebe. Už jen hodinka bez dítěte vám pomůže dobít baterky. Budete mít možnost dělat věci, které jste měla ráda, než se vám narodilo děťátko! Sejít se s jinými dospělými a popovídat si s nimi má cenu zlata. Obyčejný hovor o ničem, třeba jen půlhodinový, je mnohdy lepší než celodenní žvatlání na děťátko! Taková chvilka oddechu způsobí, že se pak k vašemu děťátku vrátíte osvěžená a plná dobré nálady! V době, kdy budete pryč, může mezitím partner zapracovat na svém vztahu k děťátku.

Pomoc zvenčí

Obraťte se na rodinu a přátele. Naplánujete si čas, který máte, a udělejte jen ty věci, které musíte nebo chcete udělat. Ať už se ponoříte do lázně, nebo půjdete do posilovny či na přátelský “pokec”, všechno je to velice důležité.

Čas jen pro nás dva

Odejít z domova bez dítěte nemusí nutně znamenat, že půjde jen o vás. Spoustě z maminek chybí čas, který trávily s partnerem společně. Což je zcela pochopitelné. Pokud tedy máte v rodině nebo mezi přáteli někoho, komu věříte a komu byste mohli děťátko svěřit, učiňte tak. Pár hodin strávených jen ve dvou vám oběma prospěje! Přečtěte si také náš článek, jak udržet ve vztahu jiskru.

Scházejte se s jinými maminkami a tatínky

Vždycky pomůže, když můžete věci probrat s lidmi, kteří zažívají něco podobného. Můžete se podělit o starosti, vyprávět si historky a mluvit celou dobu jen o dětech! Vyzkoušejte mateřská centra nebo dětské kroužky, jako třeba kojenecké plavání nebo poporodní kurz. Jednak to zabaví vaše dítě, ale i vy se dostanete z domu a navíc se seznámíte s ostatními rodiči. Porozhlédněte se v okolí, přihlaste se někam a zapojte se! Spřátelte se s ostatními maminkami na porodním kurzu nebo v porodnici. Je pravděpodobné, že budou vděčné za společnost! Seznamte se s maminkami v okolí!