Už má vaše dítě za sebou první pokusy se zeleninou? Jakmile zavedete většinu druhů zeleninky, můžete poté postupně začít přidávat i maso a ryby.

Kdy je ten správný čas zavádět maso?

U plně kojených prospívajících dětí se s příkrmem doporučuje počkat do ukončeného 6. měsíce.
Pediatr může rozhodnout, že kojenec nemléčnou stravu může dostat už mezi ukončeným 4. a 6. měsícem, kdy se mluví o tzv. imunitním oknu. Nicméně vždy je vhodné se o zavádění příkrmů poradit se svým pediatrem.

Lze však říci, že poté, co dítě vyzkouší zeleninový příkrm, můžete začít přidávat i libové maso. Ze začátku stačí 10 g vařeného masa, postupně můžete množství navýšit až na 35 gramů. 

V prvním roce života by dítě mělo přijímat maso 6x týdně.

Proč je maso tak důležité?

Maso dodá dětem energii a hlavně je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vitamínů skupiny B (zejména B 12). Obsahuje také železo, a to miminko potřebuje, zejména kolem šestého měsíce, kdy mu zásoby železa, jež získalo během prenatálního vývoje, začnou ubývat.

Jaké maso je vhodné?

  • drůbeží,
  • jehněčí,
  • telecí,
  • králičí,
  • hovězí,
  • i vepřové – vždy by ale mělo být libové, kvalitní a čerstvé.

Nekupujte určitě mleté maso ani masové konzervy, ty jsou pro malého kojence naprosto nevhodné.

Nebojte se ani ryb

Ještě nedávno maminky slýchaly, že do jednoho roku jsou pro děti ryby nevhodné. To už ale dávno neplatí. Mořské i sladkovodní ryby by měly být součástí kojeneckého jídelníčku stejně tak, jako třeba kuřecí nebo hovězí maso.

Ryby obsahují nenasycené omega-3 mastné kyseliny, mořské ryby také důležitý jód.

Stejně jako u lepku, tak i u ryb platí, že by měly být zavedeny již v období tzv. imunologického okna, ne až po 12. měsíci, jak se doporučovalo dříve. Nebylo totiž prokázáno, že by pozdější zavedení alergenů mělo pozitivní vliv na pozdější výskyt alergií

Čerstvá nebo mražená?

I přesto buďte opatrná při zavádění ryb do jídelníčku a sledujte, zda se neobjeví alergická reakce. Vhodné je začít s rybami sladkovodními, pak přidat ryby mořské. Nejlepší je kupovat ryby čerstvé od ověřených dodavatelů, kvalitní lze sehnat i v některých supermarketech, kde mají prodej na váhu.

Pokud ale nemáte k čerstvým rybám přístup, sáhněte po rybách mražených. U nich je vhodné sledovat složení, zda balení neobsahuje přídatné látky. Ideální jsou takové mražené ryby, které byly zmrazeny přímo na moři. 

Rybu je nejvhodnější připravit krátkým pečením, a to ideálně při teplotě 160°C (tato teplota zanechá většinu výživově cenných látek).


Jakým rybám se vyhnout?

Zcela se vyhněte polotovarům, jako jsou rybí prsty či surimi tyčinky – obsahují minimum ryby a pro kojence a batolata jsou svým složením nevhodné.

3 typy, jak podávat dítěti maso a ryby

  1. Maso a ryby podávejte nejlépe kolem oběda nebo později odpoledne (mezi kojením či mléčnou výživou z lahve).
  2. Rybu pečlivě očistěte, odstraňte šupiny a kosti a pořádně ji ještě zkontrolujte, než ji dáte dítěti.
  3. Zpočátku maso dítěti namelte nebo umixujte, aby mělo podobnou konzistenci, jako má zeleninové pyré.

Nechce se vám vařit nebo si nejste jistá kvalitou ryb ve vašem obchodě? Nevadí, můžete dítěti nabídnout již hotové příkrmy, které jsou vyvážené, a máte u nich jistotu, že je sestavili odborníci na výživu, že jsou z pečlivě kontrolovaných surovin, bez soli a konzervačních látek.