Zapojením partnera do péče o děťátko si vytvoříte trochu času sama pro sebe a miminko si naopak bude snadněji zvykat na nové tváře.

Jak se může zapojit partner a rodina

Je zcela přirozené, že byste pro děťátko udělala úplně vše, ale zároveň není vůbec špatný nápad podělit se s ostatními o povinnosti spojené s péčí o něj. Dítě si tak vybuduje vztah i k jiným lidem a naučí se je poznávat. V budoucnu to vám i děťátku prospěje, protože se snadněji zapojí do kolektivu dětí a bude lépe snášet první dny ve školce. A jakmile už děťátku nebude vadit, když bude s někým jiným, budete si i vy moci vyrazit někam za svými koníčky nebo se prostě jít vyspat. Bude to mít pozitiva nejen pro děťátko, ale i pro vás.

Tatínkové mohou trávit s dětmi čas hned od narození, a to i v podobě velmi blízkého kontaktu. Nebojte se jim svěřit jakoukoliv aktivitu spojenou s miminkem (snad mimo kojení :) ), naučí se ji stejně přirozeně jako vy. Mohou vyměňovat plenky, ukládat dítě ke spaní, koupat je, nebo děťátku číst, když mu bude usínat na hrudi. Všemi těmito činnostmi si budou budovat vztah. Budou tak moci být spolu a on si hlavně bude zvykat na svou roli otce. Čím dříve ho zapojíte, tím to bude pro všechny přirozenější.

Také je dobré, pokud tatínkové převezmou zodpovědnost za některé každodenní práce v domě, i to je součást nové životní role. V neposlední řadě si užívejte vašeho drobečka společně! Rodinná setkání jsou ideálním způsobem, jak si dítě zvykne na nové tváře a prožije spoustu nových věcí.