Je lehké nechat se unést a nakoupit do výbavy pro miminko mnoho věcí. Držte se našich tipů a vaše děťátko nebude postrádat vůbec nic důležitého a vy ušetříte.

Jedním z těch krásných okamžiků, které s sebou těhotenství přináší, je i nákup výbavičky pro miminko. Nemusí vás to stát spoustu peněz, ve skutečnosti pro novorozence potřebujete jen několik důležitých věcí. Níže naleznete spoustu užitečných informací.

Nezbytná výbava pro miminko

Oblečení

V obchodech je k dostání tolik nádherných věciček na miminko, že je jednoduché nechat se unést a kupovat oblečení po kilogramech. Problém ovšem je, že vaše děťátko nebude mít pořád jen jednu velikost a může unosit jen omezený počet věcí. Vy budete potřebovat dobrou kojící podprsenku a absorpční vložky do podprsenky.

Základní výbavu oblečení pro miminko tvoří:

  • nejméně 6 bodýček (na den i na spaní),
  • několik párů ponožek,
  • pár svetříků, košilek,
  • několik dupaček nebo overalů,
  • nějaký klobouček nebo čepička.
  • rukavičky (nejen na zimu, ale i proti poškrabání nehtíky)
  • na zimu: kombinéza nebo zateplené kalhoty a bundička.

Také se vám bude hodit několik bavlněných plen, díky nimž děťátko nepoblinká ani neposlintá svoje ani vaše oblečení.

Přebalování

Když se vaše děťátko narodí, většinou přibude najednou mnoho nových povinností, takže většina maminek preferuje v prvních týdnech používání jednorázových plenek. Budete potřebovat také přebalovací podložku, vlhčené ubrousky a přebalovací tašku na vycházky. Pokud se rozhodnete pro přebalovací pult, bude to znamenat, že se nebudete muset k miminku tolik ohýbat a nebudou vás tolik bolet záda. Možná se tomu divíte, ale uvědomte si, že novorozené děťátko přebalujete ze začátku v průměru 10x až 12x denně.

Tip od zkušené maminky: Není nutné investovat do speciální přebalovací komody. Stačí třeba srazit zády k sobě dvě komody od Ikea, které později rozdělíte a použijete pro běžné zařízení bytu. Dobře poslouží také pračka a pojízdný vozíček s "náloží" plen, krémů a přípravků na opruzeniny.

Také je dobré mít zásobu jednorázových papírových přebalovacích podložek, které při ušpinění jednoduše vyhodíte.

Vybavení na koupání

Novorozenecká pokožka je velmi jemná, proto si pořiďte speciální dětské mýdlo a šampon. Můžete si koupit kyblík na koupání novorozenců, ale nejlepší je dětská vanička, ve které pak můžete koupat i větší dítě. Dále budete potřebovat lehátko do vaničky, teploměr do vody, žínky, dětské ručníky a osušky, dětské nůžky na nehty, měkký kartáč na vlásky a speciální štětičky na čištění oušek, mastičku na zadeček a olejíček na tělo (bez azulenu - ten alergizuje).

TIP: Přečtěte si článkek o koupání miminka.

Vybavení na spaní

Vaše miminko by mělo mít od začátku svoje místo, kde bude spát. Pro novorozence vám bude možná chvíli stačit kolébka nebo košík na spaní. Třeba si koupíte ještě jeden kočárek, může být i starší, ve kterém bude miminko spát na balkoně. Využijete ho také, když bude miminko nemocné a budete ho chtít převážet po bytě, abyste ho měla stále na očích. Při koupi postýlky dejte pozor, aby měla polohovací rošt a byla dostatečně velká a bezpečná. Lepší je, pokud bude mít také stahovací jednu bočnici, usnadní vám to přístup ke staršímu dítěti. Budete potřebovat alespoň dvoje dětské povlečení a několik prostěradel, oboje podle velikosti matrace a peřinek. Malému dítěti můžete dát kolem postýlky měkký mantinel, aby se nezranilo. Když jste v jiné místnosti, je dobré mít na postýlce nainstalovaný monitor dechu (pokud ho máte), nebo mít zapnutou dětskou chůvičku. První měsíc dva dávejte miminko do zavinovačky, bude mít pocit bezpečí a jistoty stejně jako mělo u vás v bříšku.

Nakupujeme levně

Poptejte se v rodině nebo u přátel, zda by vám nemohli něco půjčit, a probrouzdejte on-line bazary. Občas tam můžete narazit na téměř nepoužité zboží za zlomek ceny. Ve značkových obchodech hledejte stojany s nápisy typu 'skvělá nabídka'. To, že je něco levnější, ještě neznamená, že to nesplňuje příslušné bezpečnostní standardy. Nicméně si pamatujte, že z druhé ruky byste nikdy neměla kupovat autosedačku!

Nezapomeňte na autosedačku

Již na cestu domů z porodnice budete potřebovat dětskou autosedačku. Ze začátku by to mělo být takzvané „vajíčko“ pro děti od 0 do 13 kg. To se snadno přenáší, a některá se mohou připevnit i na podvozek kočárku. Je velmi důležité, abyste sedačku do auta umístili podle návodu výrobce, a pro vaše děťátko bude bezpečnější, když sedačku umístíte na zadní sedadlo. Nikdy nekupujte autosedačku v bazaru, může už být poškozená a nemusí to na ní být vůbec vidět.

Kočárek nebo golfky?

Při výběru kočárku dbejte na to, aby byl dostatečně prostorný. Počítejte s tím, že v zimě do něj budete dávat miminko v kombinéze nebo ve fusaku. Prvních 5-6 měsíců by mělo miminko ležet úplně na rovném. Pokud si tedy budete kupovat nějaký skládací typ kočárku, dejte pozor, aby šlo dno kočárku sklopit úplně do roviny. Chráníte tím vyvíjející se zádíčka svého miminka.

Prohlédněte si video, ve kterém Jitka, odbornice na psychomotorický vývoj dětí, radí, jak vybrat správnou vaničku.

Dárky pro děťátko

I když to může znít trochu neobvykle, můžete se zamyslet nad tím, jestli si nesestavíte seznam dětských věcí, které byste chtěla, aby vám blízcí darovali. Většina členů vaší rodiny a přátel vám stejně bude chtít dát něco pro miminko. Když jim dáte seznam věcí, které vám udělají radost, prokážete jim tím vlastně laskavost. A pokud máte to štěstí, že máte velkou a štědrou rodinu, možná nebude na škodu, když si budete přát i pár kusů oblečení a hraček na pozdější dobu. Nevěřila byste, jak ten čas letí.