Jaké zásady byste měla dodržovat, když je vaše těhotenství rizikové?

Rizikové těhotenství je označení pro takový průběh jiného stavu, kdy se se zvýšenou pravděpodobností nenarodí v předpokládaném termínu porodu dítě úplně zdravé.
Nejčastěji se jedná o hrozící potrat či předčasný porod. Maminky, které trpí nějakým onemocněním již před těhotenstvím, nebo se u nich objeví změna ve zdravotním stavu v průběhu těhotenství, se do této kategorie řadí také.

Hlavní zásadou je pravidelně navštěvovat prohlídky u ošetřujícího gynekologa v rámci těhotenské poradny. V průběhu prohlídek je nutné zhodnotit, zda nedochází ke zhoršení stavu maminky nebo miminka, proto je nutné na prohlídky docházet.
Pokud je v rámci prohlídky podezření na hrozící potrat, ošetřující lékař vám tuto situaci vysvětlí a doporučí, zda je vhodné být doma, užívat léky, nebo je nutné navštívit nemocnici s případnou hospitalizací.

Pokud jste v situaci, kdy se jedná o hrozící předčasný porod, je také možné, že vám bude doporučen klidový režim v domácím prostředí, případně s léčbou, nebo je váš stav závažnější a je nutné pohlídat těhotenství v nemocnici.

Pokud jste doma a máte nařízený klidový režim, neznamená to automaticky, že musíte celé dny proležet. Rozhodně byste měla hodně odpočívat, nesportovat a netahat těžké věci, být pokud možno v klidu, nestresovat se a vyvarovat se sexuální aktivity. Vaše případné otázky jistě zodpoví váš ošetřující lékař.

I když docházíte do rizikové poradny, je vaše těhotenství více sledované, neznamená to, že se vám nenarodí naprosto zdravé dítě okolo termínu porodu. To je cílem každé prenatální péče. Poradny pro riziková těhotenství mají za cíl předcházet závažným stavům, které by nemusely ke šťastnému konci vést.