Co znamená rizikové těhotenství a jak se projevuje?

Rizikové těhotenství je označení pro takový průběh jiného stavu, kdy se se zvýšenou pravděpodobností nenarodí v předpokládaném termínu porodu dítě úplně zdravé.
Na rizikovém těhotenství se mohou podílet i nemoci maminky, například její krevní tlak, či jiná závažná onemocnění, kterýma maminka trpěla před těhotenstvím, nebo se objevila až v průběhu jiného stavu.

Nejčastějším důvodem pro zařazení těhotenství do skupiny rizikové je hrozící předčasný porod či hrozící potrat, někdy také podezření na vrozené vady dítěte a jiné.
Těhotenství, které je označeno ošetřujícím lékařem jako rizikové, je nutné pečlivě a pravidelně sledovat a tím předcházet možným komplikacím. Proto těhotné maminky navštěvují v průběhu jejich těhotenství poradnu pro těhotenství rizikové.

I pokud je vaše probíhající těhotenství označeno jako rizikové, neznamená to, že se nenarodí dítě zcela zdravé. Je nutné podstupovat kontroly dle ošetřujícího lékaře, aby ve výsledku bylo na světě zdravé miminko i zdravá maminka.

Závažnější variantou rizikového těhotenství je těhotenství patologické, kdy je vážně nemocná matka, dítě, nebo oba současně. Tato těhotenství vyžadují opět odborný dohled dle závažnosti. Někdy je nutná hospitalizace těhotné maminky v nemocnici.

Některé nemoci maminky se v průběhu těhotenství mohou zhoršovat, proto je opět nutné pravidelně docházet na plánované kontroly.