Co znamená spontánní potrat? Jak se může projevit? Jaké jsou jeho příčiny?

Spontánní potrat znamená samovolné ukončení těhotenství s vypuzením plodu z dělohy v prvních 24 týdnech těhotenství.  Kromě potratu spontánního jsou také potraty uměle vyvolané. V tomto článku se budeme zabývat těmi samovolnými.

Samovolný potrat může nastat v období prvních dvou trimestrů. Pokud dojde k vypuzení plodu z dělohy v prvním trimestru, pak se mluví o samovolném potratu časném. Když je to později, ve trimestru druhém, pak je potrat nazýván pozdním.

I když samovolným potratem, zvláště časným, končí obrovské množství těhotenství, je vždycky těžké se s touto nepříjemnou situací vyrovnat. Psychická podpora nejen ženy, ale i jejího partnera je velice důležitá. Nebojte se mluvit o pocitech, které vás trápí, mezi sebou, s rodinou, přáteli, se svým lékařem či psychologem.

Jaké jsou příčiny samovolného potratu?

Příčiny samovolného potratu mohou být ze strany maminky, plodu nebo kombinované. Ze strany plodu to mohou být poruchy imunologické povahy nebo v genetické výbavě zárodku. Řadíme sem ale i poruchy průchodu oplozeného vajíčka vejcovody, uhnízdění v děloze, vlivy zevní jako například působení léků, toxických látek, záření nebo infekce. Z hlediska matky to je infekční onemocnění nebo anatomické změny pohlavních orgánů, může to být i trauma či hormonální poruchy.

Považuji za důležité zdůraznit, že pokud působí nepříznivé podmínky v prvních cca třech týdnech vývoje zárodku, pak existují dvě možné varianty:

  1. Buď bude těhotenství natolik poškozené, že dojde ke spontánnímu potratu,
  2. nebo pokračuje nepoškozené dále.

Tedy vše nebo nic.

Příčiny se navzájem kombinují a je obtížné určit, pokud dojde k jednomu potratu, co vedlo k samovolnému ukončení těhotenství.  Jeden, mnohdy i dva po sobě následující potraty jsou považovány za možnou náhodu. Většinou po třech po sobě jdoucích samovolných potratech se přistupuje k vyšetření celého páru pro zjištění příčiny a následné léčbě.

Jak se samovolný potrat projeví?

Projevem samovolného potratu je především bolest z děložních stahů, kdy se děloha snaží vypudit plod pryč. V případě časného potratu nastává často rovněž krvácení z důvodu odlučování plodového vejce z dělohy. Při pozdním potratu může po nástupu bolestí odtéct plodová voda.

V těchto případech je nutná okamžitá hospitalizace v nemocnici. Lékař po ultrazvukovém vyšetření zjistí, zda se jedná o hrozící, začíná probíhat potrat, nebo zda už je plodové vejce odloučeno a začalo jeho vypuzování. V časných fázích hrozícího potraty se ještě někdy dá všechno zastavit, později již ne. 

Pokud se proces nepodařilo zastavit, pak je nutné podstoupit vyčištění dělohy. Jedná se o výkon v celkové narkóze, který provádí lékař při hospitalizaci.  

Spontánní potrat je psychicky náročný nejen pro ženu, ale i pro jejího partnera a rodinu. Neváhejte využít pomoci, kterou vám okolí nabízí. Vždy se můžete obrátit na nás nebo svého lékaře.