Létání s dětmi má svá specifika - po přečtení článku už vás nic nezaskočí

Chystáte se na leteckou dovolenou a jediné, co vám dělá starosti jsou pochyby, jak náročné cestování zvládne vaše děťátko? Pročtěte si naše rady a věřte, že pokud se na cestu připravíte předem, skvělá dovolená začne jakmile vstoupíte do budovy letiště.

Kam se s děťátkem posadit?

Většina leteckých společností vyhrazuje první řady zpravidla pro cestující s dětmi. Právě tady najdete více místa pro věci, které při cestě s děťátkem potřebujete a navíc zde můžou malí neposedové udělat pár krůčků a protáhnout se. Pro větší děti je vhodné místo u okna, ze kterého můžou během letu vyhlížet do dálek.

Ať si vyberete jakékoli místo, vždy si ho rezervujte předem při koupi letenky nebo při on-line odbavení na internetu 24 hodin před odletem.

TIP: Cestujete-li s malým děťátkem na dálkový let, vezměte si sebou přenosný košík, spací tašku nebo tzv. „vajíčko“, které se vejde do volného prostoru před první řadou sedadel a děťátko si může během klidného letu zdřímnout . Některé aerolinky pro tuto příležitost půjčují malé vaničky. Je však třeba si je rezervovat nejpozději 24 hodin před odletem.

Kočárek

Kočárek můžete odbavit buď jako zavazadlo nebo s ním dojet až k letadlu. Při vstupu na palubu kočárek převezme personál a uloží jej u východu z letadla nebo v odbavovacím prostoru (v případě, že máte kočárek větších rozměrů). Kočárek bývá vždy považován za tzv. prioritní zavazadlo – je naložen jako poslední a vyložen jako první.

TIP: Některá letiště nabízejí bezplatné zapůjčení kočárku, který vám ulehčí cestování po rozlehlé budově.

Autosedačka

Pokud bude mít děťátko své vlastní sedadlo (což mají zpravidla děti od 2 let), můžete mu pro pohodlnější cestování vzít autosedačku. Myslete však na to, že sedačka musí mít certifikaci pro použití v letadle. Ujistěte se předem, zda letecká společnost, s kterou budete cestovat, použití vlastní autosedačky umožňuje.

TIP: Autosedačka se vám bude hodit také při transferu z letiště nebo pokud si budete v cílové destinaci půjčovat auto.

Jídlo

Zažeňte chmury a nebojte se, že by vaše děťátko na palubě trpělo hlady. Do letadla si totiž můžete vzít tolik jídla a pití, kolik bude vaše ratolest potřebovat. Jak jistě víte, přeprava dětské stravy na palubě letadla se řídí přísnými bezpečnostními pravidly. Letištní personál zkontroluje stravu pod speciálním skenerem, případně budete muset vy (nebo děťátko) nápoje a jídlo ochutnat. Na palubě letadla vám mléko či jídlo pro vaše nejmenší posádka na požádání ohřeje.

 

TIP: Při cestování vám jistě přijdou vhod ovocné kapsičky, které děťátko jednoduše samo zbaští nebo příkrm, který je uložený v praktické plastové mističce. Ušetříte si prostor ve svém přeplněném příručním zavazadle a nemusíte vozit zbytečné nádoby na podávání jídla.

Přebalování na palubě

Přebalovali jsme už na neobvyklejším místě než je paluba letadla? Na palubách tradičních leteckých společností bývají toalety vybaveny přebalovacím pultem. Věříme ale, že každá zkušená maminka s troškou akrobacie a špetkou zručnosti zvládne přebalit malého raráška i na sedadle.

TIP:  Jednorázové přebalovací podložky se vám budou hodit nejen při přebalovaní, ale také při případném rozlití nápoje nebo při jiné „nehodě“.

Mějte na paměti, že pravidla leteckých společností se mohou lišit. Buďte proto obezřetní a prostudujte si přepravní podmínky daného dopravce nebo si pár dní před cestou do konkrétní letecké společnosti zavolejte a přeptejte se na podrobnosti ohledně cestování s malými dětmi.

Lámete si hlavu nad tím, jak zabavit svého malého neposedu v letadle? Mrkněte na osvědčené vychytávky, o které se s námi podělili zkušené maminky KLIK.