Co znamená zamlklé těhotenství? Jak se projevuje? Jaké jsou příčiny? Co se bude se mnou dít? Přečtěte si v našem článku

Zamlklé těhotenství či zamlklý potrat je situace, kdy se plod přestane v děloze vyvíjet, odumře, ale žena je bez výrazných obtíží. Je to tedy forma spontánního potratu, kdy hormonální hladiny v krvi nejsou dostatečně vysoké, děloha se nezvětšuje a ultrazvuk neprokáže živý plod, jinak se žena většinou cítí dobře, bez krvácení či bolestí.

Jaké jsou projevy zamlklého těhotenství?

Na rozdíl od spontánního potratu při zamlklém těhotenství se většinou ženy cítí dobře. Jsou ale alarmující situace, kdy je nutné na zamlklé těhotenství pomýšlet. Zejména, pokud se objeví špinění, nahnědlý výtok nebo neustávající bolesti křečovitého charakteru, které ani v klidu nemizí, pak je nutná návštěva lékaře. Prokázání zamlklého potratu lze pouze pomocí ultrazvuku. Po sedmém těhotenském týdnu je vždy nutné prokázat srdeční akci plodu, pokud se tak nestane, může se jednat o zamlklé těhotenství. Někdy není plod přítomen vůbec, i když jsou založeny plodové obaly, těhotenství tedy neprobíhá správně.

Jaké jsou příčiny?

Příčiny jsou stejné jako u spontánního potratu, protože zamlklé těhotenství je formou potratu. Mohou být tedy ze strany matky, plodu i kombinované. Ze strany plodu to mohou být poruchy imunologické povahy nebo v genetické výbavě zárodku. Řadíme sem ale i poruchy průchodu oplozeného vajíčka vejcovody, uhnízdění v děloze, vlivy zevní jako například působení léků, toxických látek, záření nebo infekce. Z hlediska matky to je infekční onemocnění nebo anatomické změny pohlavních orgánů, může to být i trauma či hormonální poruchy.

Považuji za důležité zdůraznit, že pokud působí nepříznivé podmínky v prvních cca třech týdnech vývoje zárodku, pak existují dvě možné varianty. Buď bude těhotenství natolik poškozené, že dojde ke spontánnímu potratu, zamlklému těhotenství nebo pokračuje nepoškozené dále. Tedy vše nebo nic.

Příčiny se navzájem kombinují a je obtížné určit, pokud dojde k jednomu zamlklému těhotenství, co vedlo k samovolnému ukončení těhotenství.  Jeden, mnohdy i dva po sobě následující zamlklá těhotenství jsou považovány za možnou náhodu. Většinou po třech po sobě jdoucích zamlklých těhotenství se přistupuje k vyšetření celého páru pro zjištění příčiny a následné léčbě.

Co se bude dít, pokud se potvrdí zamlklé těhotenství?

Pokud lékař potvrdí ultrazvukem zamlklé těhotenství, pak je nutná krátká hospitalizace v nemocnici. V krátké celkové narkóze se provede vyčištění dutiny děložní. V případě nekomplikovaného výkonu trvá pobyt v nemocnici cca 2 dny.

Další těhotenství se doporučuje po výkonu nejdříve za šest měsíců.

Nezapomeňme, že zamlklé těhotenství je pro ženu a jejího partnera stejně velká psychická zátěž jako spontánní potrat. Proto neváhejte přijmout nabízenou pomoc rodiny, popovídat si se svým lékařem nebo se obrátit na své kamarádky. Je to složitá životní situace, která není v žádném případě jednoduchá.