Jak je to s nadýmáním v těhotenství? Dá se této nepříjemnosti nějak vyhnout? Je to nebezpečné pro miminko?

V těhotenství se celé vaše tělo mění, především pod vlivem hormonů. Děloha se zvětšuje, vaše miminko roste a vyvíjí se, tím roste viditelně celé vaše bříško. Hormony ale ovlivňují i celou řadu dalších změn, které se ve vašem těle dějí v průběhu celého těhotenství.

Jednou z těchto změn je i nepříjemnost v podobě zpomaleného průchodu potravy v celém zažívacím systému. Žaludek se vyprazdňuje pomaleji i střeva jsou lenivější. Výsledkem je produkce více plynů, se kterými se vaše tělo musí vypořádat.  Samotné nadýmání je tedy způsobeno hromaděním plynu v zažívacím ústrojí.

Dá se této nepříjemnosti nějak vyhnout?

Vliv hormonů se nijak obejít nedá, hormonální změny jsou pro těhotenství nezbytné, tak musíme přistoupit k jiným metodám.

Jedním ze základních možností, jak se trápení s nadýmáním vyhnout je přemýšlet, zda jsou vám známé nějaké potraviny, které vám před těhotenstvím působily obdobné potíže. Pokud sama víte, co přesně vás nadýmá, pak v těhotenství tyto potraviny z jídelníčku vynechejte nebo velice omezte.

Je řada potravin, kterých by se neměla žádná těhotná žena přejídat právě pro jejich nadýmavý efekt. Mezi tyto pochutiny patří: kapusta, hrušky, švestky, zelí, luštěniny, kynutá jídla, čerstvé pečivo nebo cibule.

Pokud máte ráda luštěniny, pak je vhodné je před vařením namáčet. Jako doplněk k jídlům, které vás nadýmají, ale nemůžete bez nich být, je dobré přidat při vaření kmín. I fenykl je pro svůj efekt na nadýmaní vyhledávanou složkou potravy nejen těhotných maminek, ale později i jejich miminek.

Pokud vas nadýmá zelenina či ovoce v syrovém stavu, pak lehce povařte, ale z jídelníčku je nevynechávejte.

Potíže s nadýmáním zmírňuje i pravidelný pohybový režim. Pokud se rozhodnete užívat nějaký volně prodejný lék proti nadýmání, pak se poraďte se svým lékařem.

Není nadýmání pro miminko nebezpečné?

Miminko se cítí dobře, nadýmání pro něj nepředstavuje nebezpečí. Hormony, které vám způsobují tuto nepříjemnost, jsou pro jeho růst a vývoj důležité.  Pravidelný pohyb a pestrý jídelníček z potravin, které vám nedělají obtíže, se bude podílet na bezproblémovém průběhu vašeho těhotenství. Cítit se budete dobře vy a tím i vaše miminko.