Jak je to s užíváním léků v těhotenství? Je to bezpečné? A na co si dávat pozor? Přečtěte si v našem článku

Těhotenství je pro užívání léků složité období.  Většinou mají těhotné ženy tendenci vysadit všechny léky, které pravidelně užívají, aby neohrozily své dítě. Je nutné se vždy před vysazením léčby, kterou užíváte delší dobu, poradit s ošetřujícím specializovaným lékařem a gynekologem.

V léčbě dlouhodobých onemocnění je nutné zhodnotit, jestli je nebezpečí z vysazení léků větší než možný nežádoucí účinek. Jsou onemocnění, kdy by se léčba neměla přerušovat ani v těhotenství, protože by mohla ohrozit matku. Existují onemocnění, kdy by mělo být těhotenství, vzhledem k užívaným lékům, plánované.

Co dělat, když užívám dlouhodobě léky a chci otěhotnět?

 Pokud trpíte závažným onemocněním, kdy je nutné léky užívat i během těhotenství, jako je například astma, epilepsie, psychiatrická onemocnění, cukrovka, poruchy štítné žlázy atd. pak je dobré těhotenství plánovat s předstihem. Se svým ošetřujícím  specializovaným lékařem ( endokrinolog, psychiatr ...) proberte možné užívání léků v těhotenství, stejně jako řekněte o svých plánech otěhotnět svému gynekologovi.  Pro správný a bezproblémový průběh těhotenství je totiž nezbytné, aby dlouhodobá onemocnění byla ve fázi, kdy nedochází k velkým změnám- byla kompenzovaná. Někdy je nutné plánovat otěhotnění i cca 6-12 měsíců předem.

Mění se množství užívaných léků v těhotenství?

 Vzhledem k tomu, že v průběhu těhotenství dochází v matčině těle k mnoha nejen hormonálním změnám, je někdy nutné upravit množství užívaných léků. O změně vás informuje váš lékař. Nikdy nedělejte změny sama dle vlastního uvážení.

Kdy je největší riziko užívání léků?

 Je možné, že užíváte léky, které mohou na plod působit negativně, a otěhotníte neplánovaně. Největší riziko pro ovlivnění vývoje plodu je v prvním trimestru. Pokud zjistíte, že jste těhotná, pak informujte lékaře o všech lécích, které užíváte. Někdy se dají nahradit jinou variantou, jako třeba léky na ředění krve, někdy se sníží jejich množství a jindy je jejich užívání relativně bezpečné.

Nejsou léky, které mi předepíše gynekolog pro plod nebezpečné?

 Testování léků na těhotných ženách je eticky nepřijatelné, to je důvod, proč téměř každý příbalový leták obsahuje informaci, že by se lék neměl užívat v těhotenství.

Je řada léků, které se v těhotenství užívají například pro zástavu krvácení, infekce, zástavě předčasné děložní činnosti atd. Jejich užití je vzhledem k okolnostem výhodnější než jejich možný efekt na plod. Léky, které vám ošetřující lékař napíše, jsou nutné pro vyřešení momentální situace. Obecně žádný lékař nepíše léky v těhotenství zbytečně, nemusíte mít tedy obavu opravdu užívat doporučenou léčbu.

Na co si dát pozor?

 S léky v těhotenství neexperimentujte. Vždy užívejte doporučené dávkování a nezapomeňte uvést, jestli užíváte doplňky stravy a jaké. Pokud navštěvujete specialistu, pak ho navštivte ideálně před těhotenstvím, nebo co nejdříve, pokud otěhotníte.