V bříšku se odehrává mnoho důležitých funkcí, které se postupně vyvíjejí.

Zjistili jste, že bříško provádí mnohem více funkcí, než jen trávení. Bříško, a hlavně střevní mikroflóra v něm žijící, hraje hlavní roli ve zdraví a celkové pohodě vašeho děťátka.

Jak vaše miminko roste, jeho bříško a střevní mikroflóra rostou spolu, čímž pomáhají vytvořit správnou rovnováhu příznivých bakterií, které budou do konce života podporovat jeho zdraví. Zralé bříško je jako orchestr, ve kterém mnoho různých bakterií a enzymů spolu pracuje v harmonii.

Po narození je bříško vašeho miminka schopné provádět některé životně důležité funkce, ale není ani zdaleka plně rozvinuté. Během prvních dvou let života budou muset různé části bříška miminka podporovat rozmanitost rovnováhy a naučit se, jak společně harmonicky pracovat.
Pojďme společně posoudit každý krok vývoje střevní mikroflóry a uvidíme, jak a kdy ho můžeme proaktivně pomoci udržovat zdravé:

Porod

Budování zdravé střevní mikroflóry začíná již v děloze, ale prvním klíčovým momentem je porod. Tělo matky přirozeně obsahuje kolonie příznivých bakterií, které žijí v jejím bříšku, na pokožce a v porodním kanálu. Během přirozeného porodu, miminko přichází do kontaktu s mnoha příznivými bakteriemi maminky, které si následně najdou cestu do jeho bříška, kde vytvoří první kolonie střevní mikroflóry.
Miminka narozené císařským řezem jsou vystaveny menšímu počtu bakterií od matky. To má za následek méně rozmanitou střevní mikroflóru, což znamená že jim bude trvat o něco déle vyvinout si zdravou komunitu, která je pro zdravé bříško nezbytná.

Poraďte se svým pediadtrem, jak v tomto případě můžete podpořit růst zdravé střevní mikroflóry vašeho miminka.

Kojení

Druh mléka, které vaše miminko přijímá během prvních týdnů života, má velký vliv na složení jeho střevní mikroflóry. Kojení podporuje růst rozmanité střevní mikroflóry několika způsoby.

Mateřské mléko obsahuje příznivé bakterie od matky a také prebiotika. Prebiotika slouží jako potrava pro vyvíjející se kolonie bakterií v bříšku děťátka. V mateřském mléce se nachází množství rozmanitých druhů prebiotik a každý z nich pomáhá podporovat jiný typ bakterie.

Když držíte své miminko blízko svého těla a obličeje, skupiny příznivých bakterií z vaší pokožky se také přenášejí na vaše miminko, čímž zvyšují rozmanitost jeho střevní mikroflóry.


Triky pro zdravé bříško:

  1. Je důležité výhradně kojit od narození minimálně do 6 měsíců věku dítěte.
  2. Pokud kojit nemůžete, můžete se poradit se svým lékařem jak podporovat zdravé bříško.
  3. I když nemůžete kojit, častý kontakt pokožky na pokožku je dobrý nejen pro vytvoření pouta, ale i pro zdravé bříško miminka.