Domácí houstičky provoní domov a potěší každé (nejen) malé bříško.

Krok první Necháme vzejít kvásek

V menší misce smícháme vlažné mléko (třetinu z celkového množství) s cukrem, rozdrobíme do něj droždí a zasypeme lžící mouky z odměřeného množství. Směs necháme stát dokud se na hladině nevytvoří bublinky a nevzejde kvásek.

Krok druhý Hněteme

Mouku, máslo, zbytek mléka a vzešlý kvásek smícháme, vložíme do kuchyňského robota a necháme cca 10 minut důkladně prohníst. Pokud je těsto i po několika minutách hnětení příliš lepivé, přisypeme mouku. Pokud je těsto naopak suché, přilijeme trošku mléka.

Krok třetí Kynutí

Těsto vložíme do máslem vymazané mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout cca 40 minut – dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Krok čtvrtý Tvarujeme houstičky

Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části a z přiměřeně velkých kusů těsta tvarujeme bochánky. Hotové houstičky potřeme vodou, posypeme mákem a  pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem, na kterém je necháme ještě cca 20 minut kynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 185 stupňů.

Krok pátý Pečeme

Houstičky pečeme celkem cca 20 minut. Po prvních deseti minutách je potřeme lehce osolenou vodou a vložíme zpět do trouby.

Krok šestý Podáváme

Čerstvé pečivo bude malým i velkým jedlíkům chutnat například s bylinkovým máslem nebo s domácí pomazánkou - zkuste třeba vitamíny nadupanou pomazánku z kořenové zeleniny nebo lahodnou avokádovou pomazánku, na které si mohou pochutnat i ti nejmenší strávníci - vhodná je od ukončeného 8. měsíce.