Tipy na hračky nejen pod stromeček

Jak vybrat hračky pro nejmenší?

Blíží se Vánoce a všichni si lámou hlavu , co pořídit dětem pod stromeček. Babičky, maminky, všichni se ptají, co vlastně malé děti potřebují a s čím si hrají.
Novorozenec, potřebuje už nějaké hračky?
 
V prvním měsíci dítě většinu času prospí. Je to až kolem 15 hodin za den, z toho 8 přes den. Jeho oko není ještě na tolik vyvinuté, aby navázalo delší oční kontakt a vidělo na větší vzdálenost. Kolotoč nad postýlkou dítěte je také moc vysoko, aby na něj miminko dohlédlo.
Zrak novorozence je fixován pro ostré vidění ve vzdálenosti cca 25 cm. Dítě upřednostňuje kontrastní a tvarově bohaté objekty. Rádo pozoruje lidský obličej, který tyto požadavky splňuje. Poslední výzkumy se dokonce zabývají hypotézou, že máme vrozené schopnosti vnímat zvláštnosti lidského obličeje, k čemuž je určena samostatná oblast mozkové kůry. Proto je velmi důležité, každodenně s dítětem v potřebné vzdálenosti komunikovat.
Pokud jste zručně šikovná maminka, nebo máte doma babičku švadlenu, doporučuji ušít do postýlky jednu hračku s velkým obličejem a s velkými oči. Může to být smějící se sluníčko s velkými černými oči. Tuto hračku vždy střídavě pokládejte na jednu stranu k hlavičce dítěte a po té na druhou stranu. Aby dítě nebylo nucené otáčet hlavičku a  zrak jen jedním směrem.
Důležité! Nikdy nic nepokládejte za hlavičku dítěte. Miminko by tak bylo nucené zaklánět hlavičku do záklonu, což není žádoucí.

Ruka miminka, která v tomto období teprve povoluje z pěsti, neumí cílený uchop. Když takto malému dítěti vložíte cokoliv do ruky, tak to v dlani sevře, ale nejde o cílený uchop, nýbrž o reflex, který by se neměl podporovat, ale naopak jej nechat postupně vymizet.
Již z prenatálního období si dítě pamatuje hlas své matky, který preferuje před hlasem ostatních lidí. Proto nejhezčím dárkem v tomto období bude každodenní zpívání miminku.

Ve druhé polovině, druhého měsíce dítě více procitá. Dokáže navázat delší oční kontakt, ideálně na pohybující se hračku a tím i pomalu otáčet hlavičku ze strany na stranu. Pohyb musí být velmi pomalý. Hračka by měla být umístěna nad hrudníkem dítěte, ne nad obličejem, aby opět dítě nebylo nucené zaklánět hlavu. Je dobré s dítětem takto procvičovat okohybné svaly a svaly šíje každý den. Je ale velmi důležité, dávat miminku optimální dobu stimulace a dopřát dítěti naopak dobrý odpočinek. Takto malé miminka se ještě pořád velmi rychle unaví.
Hračky by měly být pestře zbarvené a můžou vydávat zvuky.
 
 
 
Třetí měsíc je posledním měsícem v prvním trimenonu. Dítě by se mělo naučit zaujmout stabilní plohu na bříšku (pasení koníčku) a stabilní polohu na zádech. To znamená, že dítě leží v ose s ručičkami a nožičkami ve vzduchu nad tělíčkem. Jen takto správně posílí a zapojí svaly celého těla. Nyní přichází na řadu první hračka – hrazdička pro miminka, která budeme miminko k této poloze motivovat. Dobré jsou klasické plastové hrazdičky, které můžete libovolně umístit kamkoliv nad dítě. Je opět důležité, aby dítě mělo hračky na hrazdičce v úrovni hrudníku a bříška. Nikdy ne nad obličejem, nebo za hlavou. Záklon pro dítě je velmi nebezpečný, podporujeme tak špatný mechanizmus pohybu dítěte.
Dnes je na trhu velká škála hracích dek. Některé jsou již spojené s hrazdičkou, která jde do kříže, přes všechny strany dítěte. Tato hrací deka je nevhodná, právě z důvodů toho, že hračky jsou umístěny za hlavou dítěte. Počet hraček na hrazdičce by měl být také minimální. Pozornost dítěte je ještě stále nízká.
Ve třetím měsíci se dítě učí cílený úchop. Proto je dobré raději na hrazdičku pověsit jednu větší hračku a tím dítěti umožnit se do ní trefit ručičkou.

Protože stabilitu se dítě stále ještě učí, bylo by ideální, aby dítě leželo pod hrazdičkou například v péřovém hnízdečku. Hnízdečko pomůže dítěti ležet rovně a to díky tomu, že se do něj miminko propadne a vytvoří mu po stranách ohraničení.
 
 
http://vyvojdeti.cz/perove-hnizdecka
 
Čtyřměsíční dítě již udrží hračku v ruce. Ruka je stále ještě slabá a proto je důležité volit malé a lehké hračky v podobě plastových kroužku a jiných tvarů. Tvary hraček by měli být rozmanité, protože dítě vše bude zkoumat hlavně ústy a díky tomu, si bude rozpohybovat svaly jazyka a rtů. Úžasný je například Oball Rattle.
 
 

https://www.nejbaby.cz/p/micek-oball-rattle-s-chrastitkem-10-cm/

 
Pátý měsíc je období obratů na bok. A v šestém měsíci se dítě přetáčí na bříško a trénuje druhé vzpřímení. Proto můžeme dítěti na bříšku nabízet knížky a ploché obrázky, aby bylo dítě motivováno se vzepřít na rukách a prohlížet si obrázky.
Knížky a obrázky jsou v tomto období ideální. Dítě se učí poznávat různé věci a snaží se napodobovat zvuky. Některé knížky jsou hrací a napodobují zvuky zvířat a například aut. Tyto zvuky můžou být pro takto malé dítě ještě děsivé. Přijatelnější pro ně bude jednoduchá, obrázková knížka, kterou jim bude číst maminka a učit, jak dělá třeba pejsek. Doporučuji také volit obrázkové knížky s fotek, aby věci v knížce byli co nejvíce reálné a pro dítě rozpoznatelné. Některé kreslené knížky ani dospělý pomalu nepozná, co na obrázku je.
Zkuste se podívat na knížky: Moje chytrá knihovnička
 
 
http://www.knihkupectvi.mobi/knihy/moje-chytra-knihovnicka---zvirata---obsahuje-8-knizek-s-tvrdymi-listy.html

V sedmém měsíci dítě trénuje jeden z velmi důležitých pohybu a tím je obrat s bříška na záda. Obraty jsou vůbec jedním z stěžejních pohybu, aby si dítě dostatečně zpevnilo svaly trupy, před tím, než se poprvé postaví. Proto dítěti na zemi rozprostřete hračky do půlkruhu tak, aby byli v dolní polovině těla dítěte (opět ne nikdy za hlavou) a miminko bylo motivováno se přetočit na bříško, sáhnout si pro hračku a ideálně se s ní vrátit zpět na záda, kdy ji prozkoumá.
Osmý měsíc je období první vertikály. Dítě si poprvé sedne do šikmého sedu. Zároveň nastane zvrat v jemné motorice a to, že dítě začne používat poprvé tří paprskový uchop. Hmat se vyvíjí jako první a je také nejvíce vyvinut. Proto bude dítě velmi bavit poznávat různé materiály. Poproste opět šikovnou babičku, aby vám udělala pro miminko hrací deku sešitou s různých materiálů. Můžou být na ni našité také různé tkaničky a provázky s kterými si dítě může hrát.
 
 
https://www.fler.cz/
 
Poloha na čtyřek přichází kolem 8 až 10 měsíce. Lezení je jeden z nejzdravější pohybu a proto je ideální dítě k lezení podporovat co nejvíce. Maminky mají někdy pocit, že ve 12 měsících musí dítě chodit. Ono bude se stavět u nábytku a obcházet je, ale jeho stěžejní pohyb bude lezení. Maminky nebojte se dítě k lezení podporovat klidně až do 15 měsíců. Už nikdy se pak tomuto pohybu nevrátí a chodit se naučí zaručené vždy.
V tomto období můžete volit pohybující se hračky – jezdící vláček, chodící pejsek. Vše co by miminko motivovalo se vyhoupnout na čtyři a začít lézt.
 
 
https://www.mall.cz/hracky-rozvoj-aktivita/fisherprice-pejskuv-vlacek-cz?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=Hra%C4%8Dky+-+produktov%C3%A1&utm_content=Hry&utm_term=

Úžasná bude také je jakákoliv překážková dráha, kterou bude muset přelézat a tím si zdokonalovat svoji stabilitu. Doma si můžete pomoci různými polštáři, nebo opět šikovná babička vymyslí různé válce a kvádry z molitanu.
 
 
V devátém a desátém měsíci také dítě objevuje hloubku, proto kyblík a kostky, které do něj bude moc naházet jej bude velmi uspokojovat.
V tomto období se také dítěte rádo imituje gesta a velmi vnímá rytmus. Knížka říkadel s doprovodnými gesty bude pro maminku velmi užitečný dárek.

11 měsíčnímu dítěti bychom mohli říkat stěhovák  Dítě se staví o nábytek a obchází je. Má velkou radost, když se opře o židli, která se pohne on s ní může pochodovat po místnosti. Bohužel maminky tak někdy nabydou dojmu, že by bylo dobré dítěti pořídit chodítko. Chodítka je jsou pro děti nevhodná. Více ve videu nevhodné pomůcky pro děti.
 
Roční dítě završilo období svého kojeneckého života. Umí se již postavit samo v prostoru a umí finální klešťový úchop. Postavit kostky na sebe nebude pro něj problém. Je velká nabídka i interaktivních kostek, kde dítě zkoumá příčinu a následek.
 
 
 
 
Malé děti mají neuvěřitelný smysl pro detail. Proto se nebojte dítěti půjčit na hraní i malé předměty, ale samozřejmě za doprovodu rodičů, kteří kontrolují, zda vše nekončí v ústech.

Úžasné jsou také malá zvířátka například od Schleish. Tyto zvířátka jsou detailně propracovaná a dítě může zkoumat například oči, hřívu, nebo pohlaví zvířátek.
 
Panenka miminka potěší i kluky! Děti velmi rádi napodobují, co se děje s nimi. Proto milují panenky miminka. Budou je koupat, pusinkovat, chovat. Nebojte se, ani u chlapečku toto je naprosto normální a naopak dopřejte jim to. Velmi dobře se také děti na panenkách učí části těla.

Kolem 15. měsíce přichází věk, kdy dítě umí rozeznávat tvary a barvy. Tato dovednost u dítěte nastane samo, od sebe. Do té doby nemá cenu dítě učit rozlišovat a pojmenovávat barvy. Dnes jsou již na trhu krásné pomůcky na třídění barev. Základem je, dítě nechte libovolně navlékat kroužky na různě zbarvené tyčky a jednoho dne samo od sebe začne barvy třídit.
 
Období 12 až 36 měsíců, je období, kdy dítě díky chůzi může být samostatné. Takto malé děti ještě nemají ale rozvinutou fantazii a neumí si hrát. Vše co dělají, tak napodobují, co vidí u dospělých, nebo zkoumají, co sami dokážou, neb poznávají svět. Jejich úkolem je co nejvíce toho poznat a vše do sebe uložit.
Proto budou nejraději součástí Vašeho světa. Budou chtít dělat vše s vámi. Budou chtít zjišťovat, co děláte, co máte v ruce, na co koukáte, atd.
Takto malé děti potřebuji nejdříve umět věci pojmenovat a pak teprve je bude zajímat na co jsou.
Proto mohu jen doporučit, přejte si dárky ve formě připraveného prostředí pro dítě. Kupte si do koupelny malé zrcátko, které mu umístíte nízko, aby se dítě vidělo, když si čistí zuby, nebo jej češete. Velmi užitečná bude pro Vás i dítě takzvaná učící věž. Je to stupínek s zábradlím. Na něm může dítě kdykoliv sledovat v bezpečí, co děláte v kuchyni.
Nebojte se přeskočit nočník a dát dítěti na záchod malé prkýnko a schůdky.
Čtení je pro rozvoj dítěte tou nejdůležitější věcí. Pořiďte mu proto knihovničku do pokojíčku.
Velmi krásné a nápadité věci naleznete zde: http://www.samostatne-dite.cz/
 
Vybrat dárky pro děti není těžké, ale nepřehltit je a hlavně, investovat k tomu svůj čas. I ty nekrásnější kostky nebudou dítě bavit samo moc dlouho, dokud si k nim občas nesedne maminka. Období „ sama , sama“ jde ruku v ruce s obdobím „ s tebou" Těchto chvil si važme, protože utečou jako voda.
Na závěr jedno krásné video, které mluví za vše: https://www.youtube.com/watch?v=2wfbY3i4FY0