Kdy je možné po porodu zase začít sexuálně žít? Na co si dát pozor a je vůbec normální, když chuť nepřichází? Přečtěte si více v následujícím článku.

Porodila jste krásné miminko a máte kupu jiných starostí, než se momentálně zabývat sexuální touhou. Nebude to ale dlouho trvat, vytvoříte si s miminkem režim a na mysl se vrátí otázka vašeho partnerského života.

Kdy je možné po porodu opět začít s pohlavním stykem?

Po každém porodu, jak po spontánním, tak po císařském řezu, je nutné dodržovat minimálně období šestinedělí. Je to období poporodní, kdy má tělo maminky čas, aby se zpět přizpůsobilo tomu, že už dále nenosí dítě. Krom dalších změn se zmenšuje děloha a vrací se do malé pánve, očistky, které odcházejí, pomalu mění barvu a dále neodcházejí a také se hojí porodní poranění. Rozbíhá se kojení a buduje se vzájemný vztah mezi maminkou a jejím miminkem.

V průběhu tohoto období je důležité se sexuální aktivity vyvarovat. Hlavní důvod je možný přenos infekce do stále otevřených porodních cest a také je potřeba, aby porodní poranění mělo dostatek času se dobře zahojit a nehrozila infekce s komplikacemi při hojení.

Když chuť na sex nepřichází ani po uplynutí šestinedělí

Může se stát, že vaše sexuální touha bude těsně po porodu snížená. Nedělejte si starosti, většinou se po různě dlouhém období opět vrátí, jako všechno je to velice individuální a i hormonální změny ve vašem těle potřebují delší čas, aby se vrátily k normálu. Vždycky však platí, že byste si o svých pocitech a touhách měli promluvit se svým partnerem, aby na vás nenaléhal a dopřál vám dostatek času se nové situaci přizpůsobit.

Na co si dát pozor?

Jak jsme již zmínili v jiném článku, i když plně kojíte, není to zárukou toho, že nemůžete znovu otěhotnět. Zvláště maminky po císařském řezu by si měly se svým lékařem promluvit o vhodnosti antikoncepce. Pokud by se vyskytla bolestivost zvláště v oblasti porodního poranění, jistě kontaktujte svého lékaře.

Je nutné dodržovat dostatečnou hygienu. Doporučujeme se lékaře zeptat při návštěvě ordinace při prohlídce po uplynutí šestinedělí, zda není žádná překážka toho, abychom se k sexuálnímu soužití s partnerem vrátili. Tak budete mít jistotu a budete se cítit mnohem klidněji. Pokud byste měla jakékoliv otázky, neváhejte nás kontaktovat.